Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a recunoscut, la o intrunire a Comitetului national de lupta impotriva terorismului, ca evenimentele din Orientul Mijlociu pot avea o influenta directa asupra situatiei din Rusia. O treime dintre persoanele intervievate de centrul independent Levada cred ca protestele de masa dupa scenariul egiptean sunt posibile in Rusia, scrie Vedomosti.

„Un astfel de scenariu s-a pregatit si inainte pentru noi, dar acum se va incerca punerea lui in aplicare. Dar in orice situatie, un astfel de scenariu nu va fi permis in Rusia”, a spus Medvedev, recunoscand, totodata, ca „pe termen lung” lucrurile s-ar putea schimba.

„Este vorba de o perspectiva destul de indelungata, de decenii. Si trebuie sa fim sinceri cu noi insine, sa nu inducem populatia in eroare: pe termen lung va exista o mare problema, complexa, care va impune din partea noastra eforturi serioase pe o perioada destul de lunga de timp”, a subliniat Medvedev.

In acelasi timp, 13% dintre rusi cred ca revoltele de masa nu sunt posibile in Rusia. Alte 43% le califica putin probabile. Pe de alta parte, 34% dintre persoanele chestionate de Levada cred in posibilitatea lor, iar 4% sunt convinsi ca ele se vor produce. „Este greu de presupus ca rusii inteleg care sunt adevaratele cauze ale revoltelor din Egipt – situatia din Rusia si din Egipt difera foarte mult”, spune directorul revistei „Rusia in politica globala”, Fedor Lukianov.

Dar, a continuat el, este evident ca procentul ridicat al raspunsurilor pozitive la aceasta intrebare demonstreaza faptul ca cetatenii Rusiei sunt nemultumiti de ceea ce se intampla si proiecteaza pe aceasta nemultumire tabloul din Egipt.