Ministrii de externe din mai multe state europene au anuntat planuri de evacuare pentru cetatenii care se afla in acest moment in Libia, dupa ce protestele din mai multe orase libiene au escaladat, Federatia internationala a ligii drepturilor omului (FIDH) afirmand ca numarul victimelor se cifreaza intre 300 si 400 de persoane, relateaza AFP.

UPDATE (2:30) Purtatorul de cuvant al armatei austriece, Michael Huber a anuntat ca spatiul aerian deasupra Tripoli este in acest moment inchis partial. "Unadinsurselenoastre ne-a transmis ca spatiul a fost inchis intr-o prima etapa. Mai tarziu, am primit confirmarea ca avionul nostru a reusit sa decoleze",a declaratpurtatorul de cuvantpentruAFP.

Unadinaeronavelemilitare ale armatei austriecea plecat spreMaltacu aproximativ62europeni la bord,inclusivnoua cetateniaustrieci,darsigermani, francezi si olandezi.

Spatiului aerian deasupra Tripoli este inchis, a declarat luni seara pentru AFP purtatorul de cuvant al armatei austriece. "Spatiului aerian va fi inchis pana la o notificare ulterioara. Acesta e inchis de cel putin o ora", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului austriac al Apararii, Michael Huber.

Bulgaria va trimite, marti la Tripoli un avion, pentru a evacua cetatenii bulgari care doresc sa paraseasca tara au declarat reprezentanti ai Ministerului de Externe. Compania publica Technoexportstroy a pus la dispozitie un aparat de zbor capabil sa transporte 180 de pasageri. Ministerul a invitat toti cetatenii bulgari din regiunea Tripoli sa mearga la aeroport, chiar daca nu detin viza de a parasi Libia.

"Cetatenii bulgari din Benghazi si din estul tarii sunt rugati sa nu-si paraseasca locuintele. Aeroportul Benghazi este in acest moment inchis insa vom cauta alte modalitati de a efectua evacuari", a declarat Ministerul de Externe. Potrivit Ministerului de Externe, 1.500 de bulgari traiesc in Libia.

Italia a lansat luni un "plan de repatriere" a cetatenilor sai care doresc sa paraseasca tara. "Planul de repatriere se va desfasura in colaborare cu compania aeriana Alitalia. Obiectivul nostru este de a asigura si de a accelera intoarcerea compatriotilor nostri in tara", a declarat un purtator de cuvant al ministerului de externe. Primul zbor special va ajunge marti la Tripoli.

Roma a recomandat cetatenilor italieni sa nu viziteze Libia in perioada urmatoare. Potrivit cifrelor ministerului de externe italian, in Libia traiesc 1.500 de italieni.

Spania a recomandat, luni cetatenilor sai sa paraseasca Libia. "Recomandam celor care prefera sa ramana in Libia sa respecte masurile de precautie pentru a evita orice pericol", se arata intr-un comunicat emis de Ministerul de Externe spaniol.

Spania nu a anuntat deocamdata, masuri pentru evacuarea cetatenilor sai din Libia, insa Madridul a recomandat cetatenilor sa isi anuleze calatoriile "neesentiale" catre Libia. In schimb, grupul petrolier spaniol Repsol a inceput luni sa-si evacueze angajatii, a declarat o sursa din cadrul companiei. Repsol se afla in Libia din anii '70 pentru explorare si productie de petrol.

Rusia va incepe, de asemenea, marti evacuarea, cetatenilior din Libia, a declarat luni Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta. "Un plan de evacuare este pregatit la ordinul presedintelui rus, Dmitri Medvedev", a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului, Irina Andrianova, citat de agentia de stiri Interfax.

Patru avioane rusesti vor pleca marti catre Libia, unde exista in prezent mai mult de 500 de rusi. Compania Caile Ferate Ruse RZD a anuntat ca un grup de reprezentanti va ajunge in Libia pentru a organiza evacuarea a 204 de angajati care lucreaza in tara.

Portugalia a anuntat ca trimite un avion militar C-130 la Tripoli, pentru repatrierea cetatenilor sai, precum si pentru repatrierea altor cetateni europeni.

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anuntat ca "va studia necesitatea evacuarii in functie de situatia" din teren. Si seful diplomatiei franceze a anuntat ca ambasada ii va ajuta pe cetatenii care doresc sa plece din Libia.

MAE recomanda cetatenilor romani sa paraseasca teritoriul libian

Aproximativ 100 de romani au solicitat Ambasadei Romaniei la Tripoli sprijin pentru a parasi Libia, iar 350 de romani au cerut asistenta consulara. Cei care au dorit sa paraseasca tara au fost "directionati de serviciul consular catre companiile aeriene care inca desfasoara zboruri in aceasta tara", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, director general Doris Mircea. Aceasta a anuntat ca nu au fost inregistrate cazuri de romani raniti in violentele din Libia. In acest moment, in Libia exista 47 de familii mixte in care unul dintre membri este roman.

"MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care se afla in aceasta tara sa foloseasca posibilitatile inca existente de a parasi teritoriul libian", se arata intr-un comunicat remis de Minister. Autoritatile au actualizat alerta de calatorie de pe pagina oficiala de internet la nivelul "Evitati calatoriile", precizand ca "legaturile de comunicatie si facilitatile de transport in si dinspre Libia pot suferi unele intreruperi sau limitari".

UE ii cere lui Muammar Gaddafi sa raspunda asteptarilor legimite ale poporului sau

Uniunea Europeana a solicitat in seara zilei de duminica liderului libian, Muammar Gaddafi sa raspunda asteptarilor "legitime" ale poporului sau si sa inceteze "imediat" folosirea violentei impotriva demonstrantilor pasnici, indeamnand autoritatile "sa permita mass-media sa isi desfasoare activitatea liber in toata tara", informeaza AFP.

"UE indeamna autoritatile la calm si solicita incetarea utilizarii in continuare a violentei impotriva demonstrantilor pasnici. Libertatea de exprimare si dreptul la adunari trebuie sa fie "respectate si protejate", a declarat Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, in numele Uniunii Europene, intr-un comunicat eliberat dupa un dineu de lucru cu ministrii de externe ai UE, dedicat valurilor de proteste fara precedent din lumea araba.

Ashton a cerut, de asemenea, autoritatilor libiene sa opreasca "blocarea accesului la retelele de Internet si telefonie mobila".