Noaptea de duminica spre luni a fost marcata, in Egipt, de atacuri ale bandelor de hoti si talhari. Localnicii au fost nevoiti sa se organizeze in comitete pentru a-si apara bunurile si locuintele.

Proteste in Egipt pe fondul inceperii alegerilorFoto: Reuters

In centrul Capitalei au continuat protestele, iar in mijlocul demonstrantilor s-a aflat liderul opozitiei, Mohamed ElBaradei. "Schimbarea va veni in urmatoarele zile" - a afirmat el, promitand intrarea intr-o noua era. Laureatul premiului Nobel pentru pace a anuntat ca a fost mandatat sa formeze un nou guvern in Egipt - transmit agentiile internationale de presa.

Duminica seara, presedintele Hosni Mubarak a facut o declaratie transmisa de televiziunea publica, in care ii cerea noului premier, Ahmad Shafik, sa promoveze democratia, prin dialog cu opozitia, si sa restabileasca increderea in economia tarii.

Reactia comunitatii internationale

Presedintele american si-a exprimat dorinta de a vedea o "tranzitie spre un guvern care sa raspunda aspiratiilor egiptenilor. Liderul de la Casa Alba a facut apel la retinere si s-a declarat impotriva oricarei forme de violenta. De altfel, presedintele american a vorbit telefonic cu mai multi lideri straini despre situatia din Egipt.

Occidentul a crescut tensiunea asupra lui Hosni Mubarak, insa nu i-a cerut in mod explicit acestuia sa paraseasca puterea.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei l-a contactat telefonic duminica pe presedinteleHosni Mubarak si i-a urat Egiptului "securitate, stabilitate si prosperitate" - dupa cum transmite agentia iordaniana de presa, preluata de France Presse.