Mai multi barbati inarmati au violat 60 de persoane in estul Republicii Congo in ultimele 10 zile, a anuntat ONU vineri, acesta fiind cel mai recent bilant intr-o serie de atacuri sexuale in masa din regiune, relateaza Reuters.

Organizatia internationala Medicins Sans Frontiers a ingrijit 60 de persoane - barbati, femei si copii, care au sustinut ca au fost violate in timpul atacurilor.

"Suntem pe teren de putin timp, astfel ca este prea devreme sa stim cine a facut asta. Dar vom afla mai multe in zilele urmatoare," a declarat un purtator de cuvant al biroului ONU pentru afaceri umanitare.

Mai multe grupari armate opereaza in estul Congo de la razboiul din 1998-2003, care a dus la moartea a 5 milioane de oameni, iar violenta sexuala a devenit o problema frecventa in regiune.

In ziua de Anul nou, 33 de femei au fost violate in orasele Fizi si Kivu de Sud, intr-un atac coordonat.

Organizatia Natiunilor Unite a numit Republica Democratica Congo „capitala violurilor in lume”, intrucat 15.000 de femei au fost molestate in estul tarii doar in anul 2009. Atacurile au avut loc in zonele considerate pro-guvernamentale, dar lipsite de protectie armata sau politie, a declarat ONU.