Un nou bilant anunta 31 de morti si peste 130 de raniti in urma exploziei care a avut loc luni pe aeroportul Domodedovo din Moscova, anunta RIA Novosti. Din primele informatii, a fost vorba de un atac sinucigas.

Poza facuta cu telefonul mobil dupa explozieFoto: Reuters

Ora 18,30 Un purtator de cuvant al aeroportului anunta ca numarul victimelor a ajuns la 35.

Ora 18,15 Mai multe surse din politie au precizat ca este vorba de un atentat sinucigas si ca bomba avea o putere echivalenta cu cinci kilograme de TNT.

"Atacatorul s-a detonat in momentul in care se afla in multimea care astepta calatorii", a precizat o sursa din politie, citata de RIA.

Mai multi martori spun ca au auzit doua explozii.

Trei persoane banuite ca ar fi implicate in atentat sunt cautate de fortele de ordine, potrivit agentiei Interfax.

Relatarile martorilor oculari

"Ceva teribil s-a produs aici. Zeci de persoane sunt evacuate cu targile", a povestit pentru radioul rusesc City FM un martor, Andrei, care se afla in aeroport in momentul producerii dramei.

"Oameni arsi alearga in toate partile", adauga el.

O pasagera, Nadejda, a povestit ca a vazut "persoane ranite acoperite cu sange". "Sunt multi raniti. Totul este acoperit de sange", a declarat pentru agentia Itar-Tass un alt martor.

"Nu mai este lumina, corpuri sfasiate sunt intinse pe jos. Medicii aduc o fetita", spune un alt martor ocular.

Premierul rus Vladimir Putin este asteptat in cursul serii pe aeroportul Domodedovo, a declarat pentru AFP un oficial din serviciile de salvare.

Autoritatile ruse nu au evocat pentru moment nicio pista, dar acest gen de atentate au fost intotdeauna revendicate in ultimii ani de rebelii islamisti din Caucazul de Nord.

Dupa primul razboi din Cecenia (1994-1996), rebeliunea s-a islamizat progresiv si a trecut de frontierele cecene pentru a se transforma la mijlocul anilor 2000 intr-o miscare islamista armata activa in tot Caucazul de Nord.

Ambuscade, atacuri si atentate au loc in aceasta zona aproape zilnic.

Potrivit unei surse, atacul a avut loc in zona de ridicare a bagajelor. Explozia ucigasa este un "act terorist", a anuntat purtatorul de cuvant al comitetului de ancheta, Vladimir Markin. "O ancheta pentru acte de terorism a fost deschisa", potrivit unui comunicat al comitetului. 20 de oameni se afla in stare grava.

Ora 17,15 Medvedev: Vinovatii vor fi urmariti si pedepsiti

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris, pe contul sau de Twitter, ca persoanele care se afla in spatele atentatului vor fi urmarite si pedepsite. "Deplangem victimele atacului terorist de la aeroportul Domodedovo. Organizatorii vor fi urmariti si pedepsiti", a spus el. Totodata, Medvedev a ordonat instituirea unui regim special de securitate in transporturile din Rusia.

Ora 17,00 Angajati ai aerportului au daramant un zid de caramida pentru a permite oamenilor sa paraseasca zona exploziei. Exista mai multe informatii potrivit carora bomba era impachetata cu srapnel. Russia Today anunta ca zborurile internationale au fost redirectionate catre alte aeroporturi din regiunea Moscovei.

Initial, o purtatoare de cuvant a procuraturii federale a precizat ca numarul victimelor se ridica la aproximativ 20, citand informatii preliminarii.

Sinucigasul se afla printre persoanele care asteptau in zona sosirilor pentru zboruri internationale.

Unul dintre indicele bursei de la Moscova, MICEX, a scazut cu aproape 2% in urma exploziei care a avut loc la ora 13,32 GMT.

Din zona exploziei se vedea fum si oameni care fugeau spre iesirile de urgenta.

Cel mai sangeros atac care a avut loc in Moscova in ultimii sase ani a avut loc in martie 2010, cand doua femei originare din regiunea Daghestan s-au detonat in metrou, ucigand 40 de oameni.

Atentatul vine pe fondul luptei duse de Kremlin pentru inabusirea insurgentei islamiste din Caucazul de Nord, majoritar musulman, iar rebelii au amenintat in repetate randuri ca vor muta razboiul in inima Rusiei.

Vom reveni cu amanunte