​Blocada instituita de Israel impotriva Fasia Gaza si raidul efectuat de fortele speciale israeliene impotriva flotilei ce se indrepta spere teritoriile palestiniene in luna mai a anului trecut au fost legale, potrivit concluziilor unei anchete realizate de o comisia israeliana, transmite Reuters. La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.

Comisia, numita de Guvernul de la Ierusalim, a fost formata din patru israelieni. Doi observatori straini au luat parte la audieri.

Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor.

Comisia a precizat ca blocada impotriva Gazei este justificata din cauza amenintarii reprezentate de Hamas, mentionand si eforturile Israelului de a mentine livrarea de produse umanitare cetatenilor palestinieni care locuiesc acolo.

"Chiar daca despre blocada navala... s-a considerat ca nu indeplineste conditiile impuse de legile internationale, persoanele individuale sau grupurile nu au dreptul sa-si faca singuri dreptate si sa sparga blocada", se scrie in raportul de 245 de pagini, cu referire la activistii pro-palestinieni care au facut parte din flotila.

In plus, documentul sustine ca soldatii israelieni din fortele speciale, care s-au urcat la bordul navei Mavi Marmara, au recurs la munitie de razboi doar dupa ce pasagerii le-au pus vietile in pericol. La aceeasi concluzie ajunsese si o ancheta realizata in iulie 2010 de armata israeliana.

Concluziile Comsiei Turkel, care vor reprezenta partea principala a unui raport inaintat de catre Isrrael la Natiunile Unite, sprijina blocada impusa asupra Fasiei Gaza, insa preseaza Guvernul israelian sa-si revizuiasca politica pentru a sanctiona conducatorii Hamas din Gaza si nu populatia civila.

Reuters scrie ca e putin probabil ca raportul sa fie bine primit de Turcia, dupa ce noua cetateni turci si-au pierdut viata in incident. Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate. Guvernul de la Ankara a cerut scuze oficiale si plata unor compensatii pentru cei morti si raniti, insa Israelul a refuzat.

Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlandezul Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord.

Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.