Presedintele chinez Hu Jintao a fost primit, marti seara, la Casa Alba, pentru o cina privata cu omologul sau american, Barack Obama, anunta CNN. Hu Jintao se afla de marti in Statele Unite pentru o vizita oficiala de 4 zile. Daca marti seara, cei doi lideri au discutat despre obiectivele comune care definesc relatiile complicate dintre cele doua mari puteri rivale, miercuri, Hu Jintao este din nou invitat la Casa Alba, de aceasta data pentru o cina oficiala. Vizita lui Hu Jintao in Statele Unite vine intr-un moment delicat, secretarul de stat american Hillary Clinton calificand relatia dintre cele doua mari puteri ca aflandu-se "intr-un moment critic".

Presedintii chinez si american, la Casa AlbaFoto: Agerpres

AFP scrie ca miercuri, protocolul SUA va rula la viteza maxima, cu o ceremonie oficiala de primire la Casa Alba, tipica celor mai prestigioase vizite de stat. Aceasta este doar a treia ceremonie de acest fel din mandatul de pana acum al lui Barack Obama, de doi ani.

Cei doi lideri, care se intalnesc pentru a opta oara de la inceputul anului 2009, au programata o intalnire bilaterala in Biroul Oval, iar apoi si cu cativa colaboratori ai lor, inainte de a sustine o conferinta de presa comuna.

La finalul zilei, cei doi vor lua cina impreuna - eveniment diplomatic si in acelasi timp monden - lista invitatilor si meniul fiind tinute secrete.

În contrast cu acest ton festiv, vizita lui Hu Jintao vine dupa un an marcat de puternice tensiuni între cele două puteri, comenteaza AFP, Statele Unite aratand cu degetul inspre China in special pentru problema respectarii drepturilor omului si politica sa monetara, subiecte ce se asteapta sa nu fie evitate in timpul discutiilor dintre Barack Obama si Hu Jintao.

Printre alte teme sensibile se numara problema tibetana, restrangerea, de catre China, a exporturilor de minerale strategice sau vanzarile de armament american catre Taiwan.