Guvernul Marii Britanii a confirmat ca incepand din luna aprilie angajatorii nu vor mai avea dreptul sa constranga un salariat care a implinit 65 de ani sa se pensioneze daca acesta vrea sa mai lucreze si dupa aceasta varsta.

Astfel, varsta obligatorie de pensionare va fi eliminata gradat, incepand cu aprilie 2011, urmand ca din octombrie orice angajat care implineste varsta de 65 de ani sa aiba optiunea de a continua sa munceasca.

Masura va duce la cresterea locurilor de munca pentru tineri, a spus secretarul de stat in cadrul Ministerului Muncii, Edward Davey, la BBC. El a explicat ca la nivel microeconomic angajatii in varsta si cei tineri se completeaza reciproc, nu se substituie. El a adaugat ca odata cu cresterea numarului locurilor de muncai, tot mai multi tineri au acces pe piata muncii.

Noua masura urmareste sa accelereze programul precedentului guvern laburist de a majora varsta legala de pensionare. Guvernul conservatorului David Cameron anuntase in octombrie anul trecut ca varsta legala de pensionare va deveni 66 de ani in 2020 pentru barbati si femei, fata de 65 de ani in prezent la barbati si 60 de ani pentru femei.

Guvernul a motivat propunerea prin nivelul tot mai ridicat al sperantei de viata in Marea Britanie: 89 de ani la barbati si 90 de ani la femei.

Oamenii de afaceri spun ca guvernul s-a grabit cu aceasta decizie. Ei acuza clasa politica de subminarea obiectivului sau propriu de stimulare a infiintarii de intreprinderi si crearea de locuri de munca, scrie Financial Times.

Patronii se vor confrunta cu tot mai multe procese de discriminare in legatura cu varsta. Angajatorii sunt socati si dezamagiti de decizia guvernului de a grabi aplicarea noilor reglementari si spun ca nu sunt pregatiti inca pentru o astfel de reforma "dramatica", scrie The Telegraph.

Expertiise temacumca patroniise vor grabi sa scoata la pensieoriceangajat carese apropie de65 de ani inainte deluna apriliepentrua evitapericoluldelitigiuatunci candlucratorii vor putea solicitapensionarea mai tarziu de aceasta varsta limita.Juristiiauraportatdejaocrestere acompaniilorcare pensioneazaangajatii in varsta.