Franta este tara cea mai activa in materie de spionaj industrial in randul aliatilor sai europeni, depasind China si Rusia, scrie marti cotidianul norvegian Aftenposten, preluat de AFP, care citeaza telegramele diplomatice obtinute de WikiLeaks.

"Spionajul francez este atat de extins incat pagubele provocate economiei germane, in totalitatea lor, sunt mai mari decat pagubele provocate de China sau de Rusia", potrivit unei note nedatate a ambasadorului american la Berlin. Aftenposten, care a obtinut printr-un mijloc necunoscut, in decembrie, totalitatea celor 250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, reproduce si afirmatiile unui director al unui grup german, citat de o nota a ambasadei.

"Franta este Imperiul Raului in ceea ce priveste furtul de tehnologii si Germania stie asta", ar fi declarat, in octombrie 2009, Berry Smutny, director general al micului producator german de sateliti OHB Technology. OHB Technology a devenit cunoscut marelui public in ianuarie 2010 cand a castigat, in detrimentul Astrium, filiala a gigantului EADS, un contract pentru constructia mai multor sateliti destinati programului de navigatie Galileo, viitorul "GPS" european.

Luni, Aftenposten relatase deja despre o concurenta franco-germana in materie de sateliti de spionaj. Potrivit notelor obtinute de WikiLeaks, Germania ar incerca sa dezvolte, cu ajutorul Statelor Unite, propriul program de sateliti optici de observare (HiROS) in ciuda obiectiilor Frantei, care conduce eforturile europene in acest domeniu, cu satelitii francezi Hélios.