In ajunul implinirii a 10 ani de la prima arestare a Iuliei Timosenko, retinere care a transformat-o intr-o Ioana D’Arc a Ucrainei, liderul opozitiei risca sa ajunga din nou dupa gratii. Saptamana trecuta, impotriva ei a fost deschis un dosar penal, politicianul fiind obligat sa semneze o declaratie ca nu va parasi orasul.

Sustinatorii fostului premier cred ca Timosenko va fi din nou retinuta. Expertii sustin ca autoritatile comit o greseala, dar merg inainte de dragul victoriei impotriva opozitiei, scrie Nezavisimaia gazeta.

La aproape un an de la alegeri, pozitia lui Timosenko s-a subrezit vizibil: multi oameni de afaceri au parasit-o, o serie de deputati ai factiunii BIUT au trecut de partea formatiunii de guvernamant, Partidul regiunilor. O situatie la care au contribuit si actiunile puterii. Anchetele angajate impotriva mai multor membri ai fostului cabinet au condus la deschiderea de urmariri penale, in special impotriva fostului sef al Ministerului de interne, Iuri Lutzenko.

In prezent, sunt retinuti fostul director adjunct al companiei Naftogaz, Didenko, fostul sef al Vamii, Makarenko, iar recent a ajuns in spatele gratiilor fostul ministru al ecologiei si resurselor naturale, Georgi Filipciuk. Printre altele, el este acuzat de abuz in serviciu si de folosire necorespunzatoare a fondurilor obtinute din vanzarea de catre Ucraina a cotelor la emisiile de gaze cu efect de sera.

Expertii sunt de parere ca, in contextul actual, arestarea lui Timosenko, indiferent de motivatie, ar fi o greseala politica. Politologul Mihail Pogrebitski estimeaza ca acest lucru ar antrena, la fel ca in 2001, un val de simpatie populara si de compasiune pentru Timosenko. Mai mult, arestarea ar putea conduce la o consolidare a pozitiei lui Timosenko, de lider al tuturor fortelor de opozitie.

In plus, arestarea lui Timosenko pe fondul implinirii unui an de la victoria lui Ianukovici ar arata ca un act provocator. Structurile si politicienii occidentali ar condamna cu siguranta puterea de la Kiev, urmata de o deteriorare a relatiilor dintre Kiev si UE, spune, la randul sau, politologul Vladimir Fesenko. Iata de ce, explica expertul, Timosenko nu va fi, dupa toate probabilitatile, arestata: va exista o urmarire penala, care va micsora la maxim libertatea de actiune a fostului premier.