Un tribunal din Belarus a condamnat aproape 600 de persoane pentru ca au luat parte la proteste impotriva realegerii presedintelui Aleksandr Lukasenko, acestea urmand sa fie inchise pentru o perioada de pana la 15 zile, potrivit Interfax, citata de AFP.

"Pedepsele au fost emise impotriva a peste 580 de persoane. In cea mai mare parte, acestea sunt cuprinse intre 5 si 15 zile de inchisoare", a declarat un oficial al politiei din Minsk, fara sa specifice cate persoane sunt acuzate de fapte mai grave.

Lukasenko a promis luni sa ii pedepseasca pe toti cei responsabili de protestele de duminica. Manifestatia opozitiei a reunit in acelasi loc zeci de mii de persoane denuntand fraude masive in alegerile prezidentiale castigate duminica in primul tur de Lukasenko cu aproape 80% din voturi, dupa 16 ani de putere.

Aceasta manifestatie a fost reprimata fara menajamente de politie dupa ce participantii au spart geamuri pentru a incerca sa patrunda in sediul guvernului. Sute de manifestanti au fost arestati, printre ei fiind ridicati si sapte dintre cei noua candidati la presedintie. Dintre acestia, doi s-ar afla, potrivit unor surse, la sediul serviciilor de securitate din Minsk - KGB - pentru a fi interogati.

Oficialul nu s-a referit insa la contracandidatii lui Lukasenko, spunand ca tribunalul a decis eliberarea mai multor protestatari.

"Am eliberat multi oameni - minori, si cei cu doi copii. Am eliberat cativa straini, inclusiv jurnalisti", a spus el.

Politia a retinut circa 10 reporteri, un jurnalist de la AFP fiind inchis timp de 17 ore si apoi eliberat fara nicio explicatie.