​Lideri hindusi si evrei proeminenti critica vehement initiativa legislativa a unor politicieni romani de a schimba denumirea de rom in cea de tigan, transmiteDailyIndia. Initiativa a fost elaborata de deputatul PDL Silviu Prigoana si ar urma sa interzica folosirea termenului "rom" de catre institutii din Romania, inlocuindu-l cu "tigan". Surse ministeriale au declarat ca guvernul este de acord cu aceasta propunere, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Intr-un interviu publicat marti in Financial Times, presedintele Traian Basescu a denuntat initiativa legislativa si a declarat ca va refuza sa promulge legea.

Liderul hindus Rajan Zed si rabinul Jonathan B. Freirich, un important lider evreu din Nevada si California, au afirmat ca initiativa legislativa pare pur si simplu o incercare de a minimaliza o comunitate care este, in prezent, cea mai stigmatizata din Romania si Europa.

Zed, care este presedintele Societatii Universale de Hinduism, si rabinul Freirich au afirmat ca termenul de "tigan" este unul considerat insultator de comunitatea de romi. Inainte de a face o astfel de schimbare, Romania ar trebui sa consulte comunitatea roma din Romania si organizatiile similare din Europa.

Rajan Zed si rabinul Jonathan Freirich sustin ca tratamentul nepotrivit la care sunt supusi membrii comunitatii rome in Europa seamana cu un "apartheid nedeclarat". Acestia sunt supusi excluziunii sociale, rasismului, ostilitatii, stereotipurilor, incalcarii drepturilor fundamentale, marginalizarii, abuzurilor etc.

Initiativa a fost elaborata de deputatul PDL Silviu Prigoana si ar urma sa interzica folosirea termenului "rom" de catre institutii din Romania, inlocuindu-l cu "tigan". Surse ministeriale au declarat ca guvernul este de acord cu aceasta propunere, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Ministerul de Externe a transmis Guvernului si observatia ca initiativa nu permite atingerea scopului invocat, respectiv de a pune capat confuziei generate pe plan international de similitudinea dintre numele Romaniei si al natiunii romane, pe de o parte, si romi, pe de alta parte.

Intr-un interviu publicat marti in Financial Times, presedintele Traian Basescu a denuntat initiativa legislativa si a declarat ca va refuza sa promulge legea.

Financial Times noteaza ca denumirea de "rom" provine din limba romani si nu are legatura cu Romania, unde traiesc "numai 1,5 milioane din aproximativ 12 milioane de romi din intreaga Europa".