Lideri hindusi si evrei critica initiativa legislativa de schimbare a denumirii de rom in tigan

de A.N.     HotNews.ro
Marţi, 14 decembrie 2010, 19:33 Actualitate | Internaţional


​Lideri hindusi si evrei proeminenti critica vehement initiativa legislativa a unor politicieni romani de a schimba denumirea de rom in cea de tigan, transmite DailyIndia. Initiativa a fost elaborata de deputatul PDL Silviu Prigoana si ar urma sa interzica folosirea termenului "rom" de catre institutii din Romania, inlocuindu-l cu "tigan". Surse ministeriale au declarat ca guvernul este de acord cu aceasta propunere, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Intr-un interviu publicat marti in Financial Times, presedintele Traian Basescu a denuntat initiativa legislativa si a declarat ca va refuza sa promulge legea.

Liderul hindus Rajan Zed si rabinul Jonathan B. Freirich, un important lider evreu din Nevada si California, au afirmat ca initiativa legislativa pare pur si simplu o incercare de a minimaliza o comunitate care este, in prezent, cea mai stigmatizata din Romania si Europa.

Zed, care este presedintele Societatii Universale de Hinduism, si rabinul Freirich au afirmat ca termenul de "tigan" este unul considerat insultator de comunitatea de romi. Inainte de a face o astfel de schimbare, Romania ar trebui sa consulte comunitatea roma din Romania si organizatiile similare din Europa.

Rajan Zed si rabinul Jonathan Freirich sustin ca tratamentul nepotrivit la care sunt supusi membrii comunitatii rome in Europa seamana cu un "apartheid nedeclarat". Acestia sunt supusi excluziunii sociale, rasismului, ostilitatii, stereotipurilor, incalcarii drepturilor fundamentale, marginalizarii, abuzurilor etc.

Initiativa a fost elaborata de deputatul PDL Silviu Prigoana si ar urma sa interzica folosirea termenului "rom" de catre institutii din Romania, inlocuindu-l cu "tigan". Surse ministeriale au declarat ca guvernul este de acord cu aceasta propunere, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Ministerul de Externe a transmis Guvernului si observatia ca initiativa nu permite atingerea scopului invocat, respectiv de a pune capat confuziei generate pe plan international de similitudinea dintre numele Romaniei si al natiunii romane, pe de o parte, si romi, pe de alta parte.

Intr-un interviu publicat marti in Financial Times, presedintele Traian Basescu a denuntat initiativa legislativa si a declarat ca va refuza sa promulge legea.

Financial Times noteaza ca denumirea de "rom" provine din limba romani si nu are legatura cu Romania, unde traiesc "numai 1,5 milioane din aproximativ 12 milioane de romi din intreaga Europa".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2291 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Propunere impaciuitoare (Marţi, 14 decembrie 2010, 19:40)

  x [anonim]

  Pai daca au astfel de aparatori, sa-i numim HINDUSHI, INDIENI ori ...
  • +8 (10 voturi)    
   iubirea dintre tigani si evrei are o istorie (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:52)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui x

   După cum este bine cunoscut faptul multe dintre triburile pierdute stabilite în India, si ţigani, au multe motive să pretindă cu un adevărat fundal israelit. Multe grupuri de ţigani (cum ar fi Gabor în Transilvania şi în multe Gitanos Spania) sunt o intoarcere la triburi de evrei care s-au pierdut cu timpul, cum ar fi Shabbath, Kaşrut şi Milah Brit ... Există mai multe detalii interesante, printre ţigani care sugerează originea în unele triburi israelite: de exemplu, în rândul grupurilor sinti şi Rom, un mod respectuos la adresa unei persoane este cuvântul "manush", care sugerează "Manassheh" (în franceză sinti numesc pe ei înşişi cu acest termen). Ţiganilor în India se numesc "Lambadi" - orice legătură cu "Lemba" sau doar o coincidenta?
   Un alt detaliu de remarcat: Cand a fost trib de Shim'on pierdut? În haYamim Dibre 4:38-43, Ezra afirmă au trăit în Edom până în momentul său, înseamnă că, după Iuda, s-au întors din Babilon! De fapt, Shim'on ar putea s-au alăturat nu Triburi de Nord şi a fost, de fapt, asimilate în Iuda ... Cele 10 triburi pierdute sunt într-adevăr 9, adăugând poate unii Leviţi din Regatul de Nord, avem 10 din nou.
   Cei de la Madras sunt doar Lambadi= trib de tigani. Cei care au emigrat în Occident au fost pornite din Rajasthan (Dom) şi Sindh (sinti), aceeaşi zonă cu a tribului Yisrael B'ney din India. Lambadis pot aparţine aceleiasi migraţiei ca evreii din Cochin, care a venit din Yemen, precum şi Lemba în Africa de Sud tot din Yemen. Deci, avem aceleaşi zone atât pentru israeliţi cat şi pentru ţigani in India.
   Un alt fapt important este că Dom -Romii stabiliti în Israel (cu excepţia Domari, care se recunosc ca arabii, mai degrabă decât ţiganii) sunt înregistrate ca "Yehudim" în ID-ul lor!
   deci nu va mai luati de tigani,moy antisemitilor moy,ca nu stiti in cine dati!
   • -1 (1 vot)    
    LOL (Marţi, 14 decembrie 2010, 23:03)

    Pisa [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Nu prea am vrut sa-ti raspund pentru ca nu stiu cu ce sa incep, dar meriti un raspuns pentru ca de mult n-am mai ris atit de bine.

    Ala bala portocala...fundal israelit. Cercetari genetice dovedesc ca nu este asa. Tiganii Romani sint inruditi genetic cu populatii nomade din India, nu cu evrei:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1441723
    (in engleza - am ales un articol scurt ca sa-ti fie mai clar, dar internetul e plin de articole mai amanuntite).

    Continuam cu portocala...Shabbath, Kaşrut şi Milah Brit. La asta am ris cel mai tare. Aceste trei notiuni sint intr-adevar in ebraica, dar nu au absolut nici o legatura cu triburile pierdute ale lui Israel. Shabbath = simbata, Kasrut = modul special de preparare al mincarii potrivit iudaismului, Brit Milah (nu Milah Brit) = taierea imprejur. Cum au toate astea legatura cu tiganii, romi sau nu, este un mister pentru mine!

    Portocala...manush. De ce de la Manashe (Menashe, pentru initiati), si nu de la manusa? De fapt este manus si inseamna om:
    http://www.larp.com/jahavra/language.html
    (litera M).

    Ce inseamna "haYamim Dibre"? Divrei Hayamim (istorie, in ebraica), poate?

    Ma opresc aici, ca n-am chef sa-mi pierd noaptea cu Lambadi si Dom. M-ai pierdut pe drum.
  • +4 (4 voturi)    
   i-ar primi pe rromi in Israel? (Marţi, 14 decembrie 2010, 22:16)

   adi [anonim] i-a raspuns lui x

   evreii astia sunt capul rautatilor, mereu cand au ceva de castigat baga placa cu marginalizarea, apartheidul antisemitismul si toata lumea face ciocu' mic.

   Propun ca toti rromii sa calatoreasca liber spre Israel daca tot ii iubesc atata poate cu ei se vor purta mai bine decat o fac cu palestinienii!!
 • +2 (8 voturi)    
  Mediocritatea nu le poate oferi conditii bune (Marţi, 14 decembrie 2010, 19:45)

  Cine se opune sa ii importe legal la ei in tara [anonim]

  Adevarat, romanii sunt pop-ulatie mediocra daca vor accepta deghizarea tzig-anilor sub denumirea de rrom.La fel cum pe vremea comunistilor au luat nume romanesti ov-rei veniti din URSS cu scopul de a se deghiza pentru a ajunge la ciolanul politic .Ov-reii au nevoie de aliati care sa faca munca murdara ( care este mai expusa la vedere) in guvernarea lor "ocultata" . Dscriminarea "pozitiva" in universitati si licee este o alta strategie. pentru ai transforma in elita politica.Este aceasi situatie, se pare, ca pe vremea istorica a invaziei popoarelor migratoare. Rugam niste istorici clarvizionari sa vina si sa explice aici cum a reusit populatia romaneasca sa supravietuiasca pe timpul si durata acestor invazii. Acuma avem de a face cu migratorii tzig-ani si iz-raeliti. Domnul Voicu s-a ridicat in comunism care a avut misiunea istorica de a-i promova minoritatile.
 • +7 (11 voturi)    
  Ce-i iubesc astia! (Marţi, 14 decembrie 2010, 19:54)

  Daniel [anonim]

  Pai ... eu propun sa li-i dam lor! Pe toti! Cine este pentru? E cineva impotriva, se abtine cineva?
  • -4 (6 voturi)    
   Ai grija! ... (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:40)

   x [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Ai grija, sa nu numere voturile ... al treilea om in/din stat: Roberta Alma Anastase.
  • 0 (0 voturi)    
   Fratii lor. (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 0:34)

   Tex [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Nu mai bine sa nu le dam nimik(chiar daca sunt frati de sange.....ma miram eu de ce atatea asemanari intre ei,aceeasi logica vitala,fura, minte,nu te spala,santajeaza......munca e pentru prosti.....)
   Daca le dam pe astia nu se vor mai opri din cerut, ca aurul,despagubiri, pamanturi si monumente nationale...caci de le-au "construit" tiganii (jidani o vor dovedi pana la urma,asa cum au dovedit ca si piramidele au fost construite de ei,ce fratii lor sa fie mai prejos?)
   Mai bine lasa ca ne descurcam noi cu tiganii cat de cat,mai rau e ca ceilalti....... ceilalti intrec toate neamurile la perversitate.
 • +5 (9 voturi)    
  Tiganii (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:00)

  lia [anonim]

  Asa este,sai numim indieni,hindusi,evrei,ca in engleza le spune gipsy ,de ce rom,romani,oare,.Ca si cum am spune germani,ungarii,.Tiganu e tigan si cu asta basta.
 • +6 (10 voturi)    
  mahnit (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:04)

  sentenced [utilizator]

  Daca n-o facem nici pe asta, inseamna ca suntem sclavii sclavilor.
  Pai daca lor nu le convine, ce ne intereseaza pe noi?
  Ar trebui sa le multumim diplomat pentru sfaturi si sa ne vedem de-ale noastre (adica sa schimbam denumirea).
  Ma frustreaza la maxim felul in care suntem santajati si manipulati de altii sa nu luam deciziile care sunt in favoarea noastra, si se mai si presupune ca sunt aliatii nostri.
 • +6 (10 voturi)    
  // (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:08)

  Marius [anonim]

  Pai daca tiganii sunt asa chinuiti in Romania, de ce nu-i iau evreii si hindusii la ei acasa? Macar cateva luni sa vada si ei ca astia nu sunt oameni.
 • +3 (7 voturi)    
  Lambadi sau Gormati sau Kanjari sau Baiga? (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:12)

  Gilbert [anonim]

  tiganii isi spun intre ei Dom care a fost in mod fals transformat in Rom iar ,in India, dialectul tiganesc se numeste Domari ! va rugam don Basescu ,faceti dreptate!
 • +4 (8 voturi)    
  ia-i la tine in casa! (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:15)

  pacpac [anonim]

  Cine-i vrea ... poate sa-i importe ... pe toti!

  Tigani vor fi si vor ramane ... sau, daca vor, originile lor, sa-i numim indieni ... si gata.
 • 0 (4 voturi)    
  dar sa se schimbe (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:22)

  Oxigen [anonim]

  Sa se schimbe in mai corectul "DOM" sau "ROMALES" - in acest fel vor fi evitate confuzii
  Daca tot sunt stigmatizati - schimbarea denumirii va evita sa fie "asimilati".
  In acest fel in limba engleze (de facto cea mai vorbita) va fi foarte clara diferenta intre "romanian" si "romales" sau "romalesian"
 • +3 (5 voturi)    
  raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:28)

  the [utilizator]

  liderilor hindusi si evrei care s-au intalnit in ziarul daily hindia :

  Bine !

  iar revistei umoristice hotnews o rugaminte :
  al cui importanti lideri sunt Zed si Freirich ?
  ceva precizie nu strica ...
 • +3 (5 voturi)    
  De la romales - romulan (Marţi, 14 decembrie 2010, 20:45)

  denvarel [utilizator]

  Suna mult mai bine, are si raspandire intrenationala multumita Star Trek, seamana cu personajele, sunt mai caposi, ce sa mai vorbim, le vine manusa.
 • +5 (9 voturi)    
  tiganii / Gitanii/ Gipsy / Domi (Marţi, 14 decembrie 2010, 21:14)

  Dan [anonim]

  Sunt de-a dreptul penibili toti cei care spun ca tiganii ar trebui sa se numească altfel decât „ŢIGANI” , in frunte cu presedintele care, ca de obicei, n-are ce lucra...
  ia vedeti cum li se spune tiganilor in alte limbi:
  -franceza: GITAN , BOHÉMIEN
  -germana: ZIGEUNER (pt cine nu stie limba germana, se pronunta ceva de genul "ŢIGOINA")
  -bulgara: цигански (in scriere fonetica: ŢIGANŢKI )
  -spaniola: CINGARO , GITANO
  -cehă: CIKÁN
  -croată: CIGAN
  -Daneză: SIGØJNER (se pronunţă ŢIGONIOR )
  -greaca: Τσιγγάνος ) (se pronunţă: Ţigáno)
  - hindusă: जिप्सी (se pronunţă: GIPSI)
  - ITALIANA (limba soră cu româna): ZINGARO (se pronunţă ŢINGARO), ZIGANO (se pronunţă ŢIGANO), GITANO
  -letonă: ČIGĀNU (se pronunţă: ŢIGANU)
  -Lituaniană: ČIGONAS
  -maghiară: CIGÁNY (ŢIGAANII)
  -olandeză: ZIGEUNER, GIPSY
  -poloneză: CYGAŃSKI (se pronunţă: ŢIGANSKI )
  -portugheză: CIGANO (ŢIGANO)
  -rusă: цыганский (se pronunţă: ŢIGANSKI)
  -sârbă: Гипси (GIPSY), циган (ŢIGAN)
  -slovacă: CIGÁN (ŢIGAAN)
  -suedeză: GIPSY, ZIGENARE
  -albaneză: CIGAN (se pronunţă: ŢIGAN)
  Prin urmare nu vad nicaieri sa li se spună :”ROMI” “ROMMI” sau alte asemenea. Domnu presedinte Băşescu aveţi altă părere?? Argumentaţi, vă rog, nu guiţaţi.
  Dacă nu le place „ŢIGANI”, atunci să-şi spună GITANI sau GIPSY sau altfel, nu ROM pentru a crea deliberat confuzii.
  • -3 (3 voturi)    
   Ai uitat o limba... (Marţi, 14 decembrie 2010, 22:40)

   Pisa [anonim] i-a raspuns lui Dan

   ...pe cea a tiganilor! Nu te-ai gindit sa controlezi cum se denumesc ei insisi?

   Uita-te la litera R:
   http://www.larp.com/jahavra/language.html
   • +3 (3 voturi)    
    o sursa partinitoare cu valoare zero (Miercuri, 15 decembrie 2010, 0:01)

    outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Pisa

    Slab argument... Sint articole care vobesc numai de parti pozitive (nu contest, exista si acestea), fara a rezolva insa problemele reale ale unei mari parti a comunitatii (fuga de munca si de educatie, tilharia,...).
    Vezi, de exemplu, la sectiunea ocupatii, acestea corespund doar unei mici minoritati (pentru care chiar am tot respectul). http://larp.com/jahavra/jbs.html
    Intre timp, realitatea ne invata ca "politically correct sucks big time"! I-am vazut pe francezi cum au luat-o in barba. "Liberté, égalité, fraternité?!" Exactement, mon ami! Deal with them, my friends, it's your turn! "Au revoir!"
   • +3 (3 voturi)    
    Pisa, tu te-ai uitat pe siteul pe care il citezi? (Miercuri, 15 decembrie 2010, 0:07)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Pisa

    Nu te-ai gandit sa controlezi despre ce este vorba in sursa vastei tale culturi?
    "Jahavra az Darya is the racial packet for the Sarr a felinoid race in a live action roleplaying game called Solar." citat din http://www.larp.com/jahavra/
    Cu alte cuvinte ne citezi cu rol de documentare un role playing game?
    Du-te si te cauta baiete!
 • +4 (4 voturi)    
  ma, shukarilor! (Marţi, 14 decembrie 2010, 21:22)

  Octavian [anonim]

  tiganii isi poarta numele de cateva sute de ani, si acum se trezesc al dracului de discriminati. pai, eu zic sa facem si noi, romanii, ceva figuri. nu ne mai discriminati! vrem sa ne spuneti europeni.
  ... fie ca le vom spune "indieni", fie ca le vom zice "rom-
  ani vechi" tot cu necazurile noastre ramanem.
  mama lor de negri!
 • +4 (4 voturi)    
  hop si evreii (Marţi, 14 decembrie 2010, 21:30)

  MirceaA [utilizator]

  pai nimeni nu a propus ca evreilor sa li se spuna jidovi. Ce treaba au ei cu tiganii?
 • +2 (2 voturi)    
  pai exista si alta solutie (Marţi, 14 decembrie 2010, 23:22)

  nenea [anonim]

  haide sa-i numim pe tigani evrei sau indieni. asa cred ca tiganii intra intr-o tagma mult mai selecta si au mai multe sanse in viata, deci le facem un bine si, in plus, satisfacem si orgoliile unor natii extrem de bine vazute
 • +3 (3 voturi)    
  ceva probleme (Miercuri, 15 decembrie 2010, 0:03)

  sile [anonim]

  Incep sa cred ca Basescu are ceva probleme cu perceperea realitatilor.

  Zilele trecute il apara pe Geoana iar acum ameninta sa nu promulge legea cu tiganii.

  Ciudat,nu-i asa?
 • 0 (0 voturi)    
  gratis! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 13:14)

  Ana [anonim]

  Da' luati-i acasa la voi! Pe toti, si iubiti-i ca pe fratii vostri! Si nu cerem nimic la schimb, sigur, sigur!
 • 0 (0 voturi)    
  nu (Luni, 3 ianuarie 2011, 21:45)

  misha [anonim]

  tigani sunt tigani! de secole asa sunt si asa vor fii, de ce sa le dam un nume pe care sa il terfeleasca ei cum vor aluzie la ROMANII sau ROMANII? In nici un caz nu se trag din Traian


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by