Un tribunal din Franta a decis ca operatorul aerian Continental Airlines si unul dintre mecanicii sai sunt vinovati de "omor prin imprudenta" pentru rolul lor in accidentul de avion din urma cu 10 ani, de langa Paris, in care a fost implicat un aparat Concorde, transmite Reuters. Aparatul Air France, care efectua un zbor intre aeroportul Charles de Gaulle din capitala franceza si John F. Kennedy International Airport din New York City, s-a prabusit la 25 iulie 2000 in Gonesse, la putin timp dupa decolare. Toti cei 100 de pasageri si noua membri ai echipajului si-au pierdut viata, alte patru persoane au fost ucise la sol. Tragedia a dus la suspendarea zborurilor cu aparatele Concorde, pentru ca, in 2003, ele sa fie retrase din activitate atat de Air France, cat si de British Airways.

Zborul fatalFoto: Agerpres

Magistratii francezi au afirmat ca accidentul s-a datorat unei lamele de titan cazuta pe pista de la un aparat DC-10 operat de Continental Airlines, care decolase cu 4 minute inainte. Metalul a sfasiat una dintre anvelopele avionului Concorde, iar bucatile de cauciuc explodat au lovit unul dintre rezervoarele de combustibil, provocand un incendiu.

Mecanicul John Taylor a fost condamnat la 15 luni de inchisoare cu suspendare.

Judecatorii au decis ca trei oficiali francezi, pusi initial sub acuzare, nu sunt vinovati de tragedie.

Compania Continental a fost amendata cu 200.000 de euro, ea fiind de asemenea obligata sa plateasca un milion de euro celor de la Air France.

Operatorul aerian american, devenit intre timp United Continental Holdings, a sustinut pe toata perioada procesului ca aparatul Concorde era deja in flacari in momentul in care a lovit bucata de titan. In plus, mai multi experti au sustinut ca avionul Concorde era supraincarcat.

Continental a anuntat ca va face recurs la sentinta de luni care nu face decat sa "apare interesele franceze".

Zborul 4590 al Air France din 25 iulie 2000 fusese inchiriat de compania germana Peter Deilmann Cruises. Toti pasagerii urmau ca, la sosirea la New York, sa se imbarce la bordul unei nave ce urma sa efectueze un sejur de 16 zile in America de Sud.

Tragedia de la Gonesse a fost singurul accident cu victime in care a fost implicat un aparat Concorde.

Vezi mai jos ultimele secunde din zborul 4590. Atentie, imagini dramatice!