Presa britanica nu a ratat ocazia de a extrage din telegramele diplomatice un episod mai putin sobru din viata lui Nicolas Sarkozy: actualul numar unu al Frantei a incheiat o intalnire cu ambasadorul Statelor Unite alergand dupa un iepure, prin biroul sau, relateaza BBC News.

Sarkozy l-a invitat pe ambasadorul SUA Craig Stapleton in biroul sau, in 2006, inainte de a deveni presedinte, pentru a-i spune ce mandru este ca s-a intalnit cu presedintele SUA, George W. Bush. In acel moment, Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa era ministru de Interne in guvernul premierului Dominique de Villepin, iar incidentul a avut loc in biroul sau din Place Beauvau.

La un moment dat, Sarkozy s-a indreptat spre usa care despartea biroul de gradina Ministerului si l-a chemat pe fiul sau de noua ani, Louis, care se juca pe peluza, se arata in telegrama.

Louis avea "un caine mic la picioare si un iepure urias in brate".

Cand Louis a lasat iepurele din brate pentru a da mana cu ambasadorul american, cainele a inceput sa alerge dupa iepure, iar Sarkozy dupa cele doua animale de companie.

"Pentru a da mana cu ambasadorul, Louis a lasat din brate iepurele, iar cainele a inceput sa-l urmareasca prin biroul lui Sarkozy, rezultand imaginea de neuitat a lui Sarkozy, aplecat, urmarind cainele din antecamera in birou iar cainele alergand dupa iepure, in timp ce rasetele zglobii ale lui Louis umpleau camera".

Incidentul este descris in cele 251.287 telegrame diplomatice confidentiale obtinute de Wikileaks.

Sarkozy Americanul

Pe de alta parte, Le Monde descrie admiratia lui Sarkozy pentru America si pentru George W. Bush. Intr-una din aceste telegrame, Sarkozy ar fi afirmat: "Imi spun 'Sarkozy Americanul'. Ei considera asta o insulta, dar eu o iau ca pe un compliment'".

"Sarkozy si-a exprimat admiratia pentru presedintele Bush", scrie un ambasador. Sarkozy a spus ca, la fel ca presedintele (Bush), si el considera "un gest de onoare sa-si tina cuvantul si sa infrunte cinstit problemele reale ale tarii sale".

Sarkozy este descris de diplomatii americani drept "presedintele cel mai pro-american de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial".

In aceste telegrame secrete se arata ca Nicolas Sarkozy si consilierii sai frecventau cu asiduitate ambasada americana din Paris, precum si demnitarii americani care vizitau Franta.

Un semn al acestei apropieri este faptul ca Nicolas Sarkozy i-a anuntat pe americani ca va candida la presedintia Frantei 1 august 2005, cu peste un an inainte de a anunta aceasta candidatura poporului francez.

"Voi candida la alegerile din 2007", i-a confirmat Sarkozy ambasadorului Craig Stapleton si consilierului economic al presedintelui Bush, Allan Hubbard. In Franta, aceasta intentie era evidenta, dar nu era confirmata oficial.