Moldova merge la vot dupa mai bine de un an de instabilitate politica timp in care rivalitatea dintre doi politicieni in ascensiune, Vlad Filat si Marian Lupu, a marcat activitatea coalitiei de guvernare, observa agentia rusa Itar-Tass, intr-un comentariu publicat cu o zi inainte de scrutinul din Basarabia.

Lupta dintre cei doi (primul premier si presedinte al PLDM, cel de-al doilea fost comunist si presedinte al PDM) se duce in spatele usilor inchise, iar de pe urma conflictului ar fi profitat “nepopularul” avocat al unificarii cu Romania, presedintele Mihai Ghimpu. Agentia rusa citeaza opiniile unor experti care sustin ca niciunul dintre partidele inscrise in cursa nu va obtine majoritatea ceea ce va lasa loc negocierilor pentru formarea unei coalitii. De altfel, Intr-un interviu pentru agentia rusa, Marian Lupu nu a exclus o posibila colaborare cu comunistii in cazul in care nu va reusi sa ajunga la o intelegere cu actualii sai parteneri din Alianta pentru Integrare Europeana. Aceiasi experti neidentificati opineaza ca si Vlad Filat ar fi dispus sa ajunga la intelegere cu comunistii in cazul in care acestia ar obtine un scor foarte mare.

Publicatia regionala SouthEast European Times scrie despre rolul presei si al societatii civile in procesul electoralmoldovean:

Politica moldovenească este împărţită în două tabere principale: cea pro-europeană şi cea orientată spre Moscova. Presa este divizată în aceleaşi direcţii, unele instituţii de presă susţinând Partidul Comunist, iar altele promovând candidaţii Alianţei pentru Integrarea Europeană a Moldovei.

“Spre sfârşitul campaniei, dimensiunea partizanatului politic din presă devine foarte vizibil”, a declarat Nadine Gogu, director interimar al Centrului pentru Jurnalism Independent şi şefa monitorizării campaniei. “Este foarte complicat pentru public, deoarece acesta trebuie să urmărească diverse canale de televiziune pentru a înţelege ştirile”.

ONG-urile moldovene se implică activ şi în procesul preelectoral. “Noi anunţăm numele candidaţilor care au deţinut anterior funcţii publice şi au fost acuzaţi de corupţie sau nu şi-au declarat corect bunurile dobândite personal în timp ce aveau acces la fonduri publice”, a spus Petru Macovei de la Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat.

A doua sansa a Moldovei

Sub acest titlu, publicatia bulgara Sofia Echo publica o analiza a Moldovei preelectorale si acorda un spatiu generos gesturilor politice ale presedintelui Mihai Ghimpu, cel care conduce si Partidul Liberal. Autorul aminteste o suma de controverse provocate de gesturile hotarat anti-rusesti ale sefului statului moldovean ( tentativa de oprire a participarii trupelor moldovene la o manifestatie ruseasca de sarbatorire a victoriei in al doilea razboi mondial sau scrisoarea prin care domnul Ghimpu cerea sprijin politic din partea NATO pentru eforturile de indepartare din Transnistria a trupelor rusesti).

Citeste mai mult si comenteaza pe Contributors.ro