Autoritatile americane au anuntat ca au dejucat o tentativa de a arunca in aer o masina capcana in timpul unei ceremonii de aprindere a luminilor de Craciun, desfasurata vineri seara la Portland (Oregon), transmite AFP. Departamentul Justitiei a precizat ca principalul suspect este Mohamed Osman Mohamud, un cetatean american de origine somaleza.

Mohamed Osman MohamudFoto: Reuters

Mohamud (19 ani) a fost arestat de agentii FBI si de politistii din Portland, dupa ce vineri seara a incercat sa detoneze, cu ajutorul unei telecomenzi, o camioneta despre care credea ca e plina cu exploziv. Autovehiculul fuseses parcat in apropierea Pioneer Courthouse Square din Portland, unde se desfasura ceremonia de aprindere a instalatiilor luminoase de Craciun.

Dispozitivul era insa unul fals, pregatit de FBI, iar cetatenii din Portand nu s-au aflat "in niciun moment" in pericol, au anuntat oficialii. Agentul FBI Arthur Balizan a precizat insa ca "amenintarea a fost reala. Ancheta noastra a indicat faptul ca Mahomud a fost decis in mod absolut sa realizeze un atac la scala mare".

Potrivit informatiilor, in august 2009, Mohamud comunica prin email cu un complice, aflat in strainatate, despre care serviciile de informatii cred ca este implicat in activitati teroriste. In luna decembrie a anului trecut, dupa ce complicele fusese localizat intr-o regiune pakistaneza din nord-vest, Mohamud i-a spus acestuia ca vrea sa ajunga in Pakistan, pentru a se alatura jihadului islamic.

Suspectul i-a trimis lui Mohamud numele si adresa electronica a unui alt suspect terorist, insa incercarile de a-l contacta pe acesta nu au reusit.

In luna iunie 2010, un agent FBI sub acoperire l-a contactat pe Mohamud prin email, pretinzand ca este un apropiat al teroristului din Pakistan. Mohamud si agentul sub acoperire au avut mai multe intalniri, in care americanul de origine somaleza a afirmat in repetate randuri ca sustine actele de violenta indreptate impotriva non-musulmanilor. El i-a spus agentului ca vrea sa arunce in aer o masina capcana, in timpul ceremoniei de Craciun din Portland.

Agentul sub acoperire l-a avertizat "de mai multe ori" pe Mohamud ca atacul ar putea avea consecinte grave, fiindca in zona urmau sa se afle multi copii. Potrivit anchetatorilor americani, Mohamud a raspuns ca urmareste "o multime uriasa ... care sa fie atacata pe propriul sau teren, in timp ce se bucura de sarbatori".

In lunile care au urmat, Mohamud a identificat locul unde urma sa fie amplasata masina capcana si a trimis componentele bombei agentului sub acoperire, pe care l-a rugat sa o asambleze. "Vreau ca cei care participa la ceremonie sa fie omorati sau raniti", ar fi spus Mohamud.

La inceputul acestei luni, Mohamud si agentul sub acoperire s-au deplasat intr-o regiune izolata din districtul Lincoln, statul Oregon, unde au detonat o bomba amplasata intr-un rucsac, repetitie a atacului ce trebuia sa aiba loc vineri seara.

Agentii FBI au precizat ca Mohamud a inregistrat un material video in care prezenta motivele pentru atacul cu masina capcana.