Presedintele peruan Alan Garcia a anuntat ca Universitatea Yale din SUA a promis sa restituie mii de artefacte arheologice, luate de la Machu Picchu in urma cu un secol, relateaza AFP.

"Yale University a decis sa predea toate artefactele si parti ale acestora care au fost luate de catre cercetatorul Hiram Bingham,", a spus presedintele peruan.

Garcia a adaugat ca guvernul sau este recunoscator pentru aceasta decizie, dar si pentru contributia stiintifica a cercetatorilor de la Yale de- a lungul anilor.

Autoritatile peruane sustin ca la Yale se afla peste 46.000 de piese ce provin de la Machu Picchu, principala atractie turistica a tarii. Exploratorul american Hiram Bingham a scos aceste piese din Peru intre 1911 si 1916, cu acordul autoritatilor, pentru aducerea lor la Yale pentru o perioada de 18 luni, in vederea efectuarii unor analize si studii stiintifice.

Acordul nu a fost insa respectat de universitatea americana.

O tentativa de acord amiabil intre autoritatile din Peru si Universitatea Yale s-a soldat cu un esec in 2007.

Exploratorul american Hiram Bingham a descoperit in 1911 complexul arheologic Machu Picchu, considerat astazi una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Insa peruanul Agustin Lizarraga a fost considerat mult timp primul explorator care a descoperit Machu Picchu, in 1902. Orasul incas din secolul al XV-lea se intinde pe 2.500 de metri patrati pe culmea unui munte in apropierea orasului Cuzco.

Machu Picchu este unul din cele mai vizitate situri din America Latina,avand circa 2.200 de vizitatori pe zi.