O instanta din Statele Unite a condamnat o mama celibatara cu patru copii sa plateasca 1,5 milioane de dolari pentru ca ar fi descarcat 24 de melodii in mod ilegal pe site-ul de file-sharing Kazaa, un ultim episod al unei batalii judiciare purtate din 2007 cu industria discului.

Jammie Thomas-Rasset, in varsta de 33 de ani, din statul Minnesota a fost declarata vinovata miercuri de violarea proprietatii intelectuale. Ea trebuie sa plateasca 62.500 de dolari pentru fiecare piesa descarcata, in total 1,5 milioane de dolari.

Verdictul este al treilea in acest caz si a fost salutat de Recording Industry Association of America (RIAA), ce apara interesele industriei discului din SUA.

"Aceasta pedeapsa constituie o recunoastere clara a vinovatiei d-nei Thomas-Rasset. Speram ca ea va accepta in final responsabilitatea actiunilor sale", arata un comunicat al RIAA citat de AFP.

Asociatia care reprezinta casele de discuri din SUA a luat la ochii mii de utilizatori care descarca sau pun in comun, in mod ilegal, melodii pe internet, iar acestia au acceptat in general sa plateasca intre 3.000 si 5.000 de dolari.

Jammie Thomas-Rasset a fost prima persoana care a refuzat sa semneze un acord amiabil si a ales sa mearga in instanta.