La mai bine de o saptamana dupa ce Angela Merkel a declarat ca efortul de a crea o societate multiculturala in Germania a esuat, la Berlin are loc conferinta Qantara.de in cadrul careia se dezbate daca media faciliteaza dialogul intercultural sau, dimpotriva, agraveaza tensiunile dintre culturi. Printre invitati se numara jurnalisti din diferite colturi ale lumii, cei mai multi fiind specializati pe lumea araba. In prima zi a conferintei cea mai interesanta discutie a fost probabil dezbaterea dintre Abdel Bari Atwan, redactor sef al publicatiei Al-Quds Al-Arabi din Londra, si Michael Slackman, seful biroului New York Times din Berlin, dezbatere care a ilustrat perspectivele occidentala si orientala asupra conflictelor interculturale si rolul media in acestea.

Intrebat daca media agraveaza sau atenueaza conflictele dintre culturi, Atwan a raspuns raspicat ca "media din Occident agraveaza conflictul din Orientul Mijlociu pentru ca exagereaza, induce in eroare cititorii si ignora deliberat anumite aspecte". Acesta a criticat faptul ca despre razboaiele din Iraq si Afganistan s-a scris aproape numai in presa din Vest care manipuleaza oamenii prin mesaje subliminale.

Slackman, pe de alta parte, sugereaza ca media ar trebui vazute in contextul globalizarii, iar globalizarea inseamna ca suntem conectati, dar nu si ca ne intelegem reciproc. Spre exemplu, scandalul despre caricaturile cu profetul Mohammed a fost interpretat in Occident ca o problema ce tine de libertatea de expresie, iar in Orient a fost vazut ca o blasfemie. "Media reflecta valorile comunitatii", aceasta este problema in opinia lui Slackman.

Intrebat ce dificultati a intampinat in cariera sa, Atwan a precizat ca una dintre problemele principale a fost interzicerea publicatiei Al-Quds Al-Arabi in mai multe tari musulmane si asta se datoreaza probabil faptului ca "si noi am fost infectati cu virusul libertatii de expresie". Slackman, pe de alta parte, a spus ca i s-a intamplat de multe ori sa fie inteles gresit de unii cititori, insa "asta se intampla atunci cand scrii pentru 20 de milioane de oameni-fiecare interpreteaza lucrurile prin prisma experientei personale". Intrucat Qantara.de este un proiect al Aliantei Civilizatiilor in Germania, invitatii au fost intrebati daca sustin teoria ciocnirii civilizatiilor a lui Samuel Huntington, sau cred mai degraba intr-o perspectiva mai pacifista, precum Alianta Civilizatiilor propusa de ONU.

"Nu mai exista o civilizatie islamica pentru ca suntem ocupati de Occident. Este un razboi al Occidentului impotriva Orientului Mijlociu. Ciocnirea civilizatiilor este un mit pentru ca la momentul actual asistam la un monolog, nu la un dialog. Razboaiele din Afganistan si Irak nu au reprezentat un dialog. Noi incercam sa va vorbim pasnic, dar unde este raspunsul?" a spus Atwan.

Revenind la rolul media in conflictele interculturale, Slackman a insistat asupra faptului ca jurnalistii trebuie sa ii faca pe cititori sa inteleaga lumea islamica, sa inteleaga in ce fel suntem asemanatori si in ce aspecte suntem diferiti. "Eu nu reprezint guvernul american si nu reprezint poporul american. Slujba mea nu este aceasta, ci aceea de a explica, de a-i face pe oameni sa inteleaga".

In contextul unei discutii despre libertatea de expresie, Atwan a afirmat ca "defaimarea evreilor este antisemitism, defaimarea populatiei de culoare este rasism, defaimarea Islamului este libertate de expresie". Astfel, acesta a insistat asupra faptului ca avem nevoie de legi care sa protejeze religia, pentru ca libertatea de expresie nu este o libertate de a insulta. Slackman, insa, s-a declarat un sustinator al Primului Amendament din Constitutia SUA, afirmand ca "daca guvernul ar da legi care sa restranga libertatea de expresie, atunci probabil ca nici un astfel de dialog precum cel pe care il avem acum nu ar fi posibil".

"Da, exista o limita uneori greu de stabilit intre libertatea de expresie si denigrare, insa aceasta granita ar trebui stabilita de oameni, nu de guvern. Pentru ca in momentul in care guvernul decide toate informatiile pe care le primesti, atunci clar esti pe o cale gresita", a mai spus Slackman.

Concluzia jurnalistului de la New York Times a fost ca jurnalistii ar trebui sa aiba incredere in publicul cititor si sa il respecte, iar cititorul are datoria sa citeasca nu numai sursele care impartasesc aceleasi opinii cu ale sale si care il fac astfel sa se simta bine, ci si pe cele care nu ii plac, pentru a avea o perspectiva mai complexa asupra lucrurilor.

Astfel, prima zi a conferintei Qantara.de nu a fost caracterizata de o serie de discursuri despre corectitudine politica, ci a oferit dezbateri aprinse despre conflictele culturale dintre crestini si musulmani si rolul media in cadrul conflictelor, acesta fiind un subiect foarte delicat in Germania la ora actuala. Quantara.de este un portal care promoveaza dialogul cu lumea musulmana, sustinut de Agentia Federala pentru Educatie Civica, Deutsche Welle, Institutul Goethe si Insitutul pentru Relatii Externe. Quantara.de este un proiect realizat in cadrul initiativei ONU Alianta Civilizatiilor si este finantat de Ministerul de Externe german.

text de Roxana Bobolicu, corespondent Germania