Procurorii italieni au lansat o investigatie impotriva premierului Silvio Berlusconi pentru evaziune fiscala in legatura cu imperiul sau media, Mediaset, relateaza presa din Italia, citata de AFP. Agentiile ANSA si AGI afirma ca acuzatiile sunt legate de declaratiile fiscale depuse de Berlusconi in 2003 si 2004, ele fiind parte a unei anchete mai complexe impotriva Mediaset.​

Procurorii au precizat ca fiul premierului, Piersilvio, vicepresedinte al Mediaset, si alti manageri ai companiei sunt si ei anchetati.

Mediaset a fost infiintata de Berlusconi in anii '70. Imperiul media include principalele trei posturi de televiziune din Italia.

Procurorii italieni sustin ca Mediaset a crescut in mod artificial preturile pentru drepturile de distributie ale filmelor vandute catre companiile care apartin lui Berlusconi. Ulterior, acestea au fost revandute inapoi celor de la Mediaset, permitand astfel companiei sa-si reduca din profit si sa plateasca mai putine taxe.

AFP scrie ca, daca vor fi gasiti vinovati, acuzatii risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 18 luni si sase ani.

Procesul Mediaset este deocamdata suspendat, in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale. Magistratii trebuie sa determine constitutionalitatea unei legi care ofera lui Berlusconi si ministrilor sai imunitate penala temporara, pentru o perioada de maximum 18 luni.

Potrivit AFP, Berlusconi a avut probleme cu justitia inca de la debutul sau pe scena politica din Italia, la mijlocul anilor '90. El a fost pus sub acuzare pentru coruptie, frauda fiscala, contabilitate falsa si finantare ilegala a partidelor politice. Desi unele decizii judecatoresti i-au fost nefavorabile, Silvio Berlusconi nu a fost niciodata condamnat definitiv.