Sarkozy face apel la banci pentru ajutorarea statelor sarace. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a facut apel luni la instituirea unei taxe globale pe tranzactii financiare, in cadrul summit-ului Natiunilor Unite.

In cadrul acestuia s-a discutat despre o noua abordare, menita sa blocheze cresterea saraciei. Efortul depus in ajutorarea populatiilor aflate in declin ar putea fi stopat daca liderii politici ar lua masurile financiare necesare, si ar avea interesul politic de a le ajuta, a declarat secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki.

Aceasta va fi tema de referinta a summit-ului lansata pentru prima oara in anul 2000. Summit-ul isi propune eliminarea unor probleme mai vechi cum ar fi cei peste un miliard de oameni care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi, reducerea cu doua treimi a copiilor care mor inainte de implinirea varstei de cinci ani, gasirea de noi slujbe si implementarea Internetului in randul populatiilor sarace.

Nerespectarea obligatiilor nu trebuie pusa pe seama contextului economic nefavorabil, a mai declarat Sarkozy.

Globalizarea financiara a avut loc, asadar trebuie facut apel la aceasta in vederea stabilizarii mondiale, iar acest lucru trebuie facut prin perceperea unei taxe pe tranzactie. Tot Presedintele Frantei a mai declarat ca prin introducerea acestor taxe, statul francez ar plati catre Fondul de Ajutorare un plus de 60 milioane de euro anual, ajungand la suma de 470 milioane euro.

Oficialii summit-ului apreciaza ca ar fi nevoie de aproximativ 120 miliarde de euro pentru a reusi diminuarea lipsurilor principale, printre care protectia mediului, educatia si combaterea bolilor. Acestia se declara insa sceptici in ceea ce priveste implicarea liderilor politici.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel merge pe aceeasi linie si considera ca indeplinirea obiectivelor nu va putea fi infaptuita de catre toate statele pana in 2015.