Ungaria este pregatita sa inceapa acordarea cetateniei etnicilor maghiari de peste hotare care vor solicita acest lucru, a anuntat, joi, vicepremierul ungar Zsolt Semjen, potrivit Agerpres, care citeaza ziarul ungar Magyar Nemzet.

Acordarea cetateniei oricarei persoane care o solicita, ai carei stramosi provin de pe teritoriul fostului regat ungar si vorbesc limba maghiara la un anumit nivel, se numara printre cele mai elementare interese ale natiunii ungare, a subliniat premierul Semjen, facand referire la faptul ca tarile vecine au extins deja cetatenia lor proprie la conationalii din afara hotarelor.

Zsolt Semjen a explicat ca cererile de cetatenie vor putea fi depuse la orice oficiu de stare civila al unei administratii locale din Ungaria, urmand ca rezolvarea solicitarii sa se faca in trei luni.

Parlamentul ungar a adoptat, in mai anul acesta, legea care va facilita accesul la cetatenia ungara pentru etnicii maghiari care traiesc in tarile vecine, decizie care a stranit critici dure din partea Slovaciei.

Legea ar urma sa le permita celor aproape 3.5 milioane de etnici ungari aflati in afara granitelor - majoritatea in Romania si Slovacia- sa aplice pentru cetatenia maghiara. Totusi, numai rezidentii ungari vor avea drept la vot.

In reglementarile aprobate de parlamentul maghiar, inlesnirea obtinerii cetateniei de catre maghiarii din afara granitelor se numeste re-naturalizare.

Potrivit legii, maghiarii din Romania vor putea depune cereri pentru obtinerea cetateniei maghiare la sediile consulare sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Datele solicitantilor vor fi verificate de reprezentantii Guvernului maghiar. Solicitantii trebuie sa dovedeasca cunoasterea limbii maghiare si apartenenta la etnia maghiara. Nu se defineste modul in care se va dovedi apartenenta la etnia maghiara. Presa maghiara a vorbit chiar si de un test de istorie nationala. Pentru asta, in lege se prevede ca testarea cunostintelor limbii maghiare sa fie facuta de reprezentantii Guvernului maghiar din zona unde solicitantul locuieste.

De asemenea, se prevede ca solicitantul sa aiba minime cunostinte despre Constitutia Ungariei. Pentru maghiarii din Romania, cel mai probabil, acest lucru va fi facut la sediile consulare din Transilvania sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Toate solicitarile de re-naturalizare, care le vor include si pe cele ale maghiarilor din Romania, vor fi supuse spre aprobare presedintelui Ungariei. In prealabil, dosarele vor fi verificate de catre ministerul competent, cel mai probabil Ministerul Justitiei din Ungaria.

Juramant sau angajament de supunere - Solicitantii trebuie sa depuna un juramant solemn sau angajament de supunere fata de statul maghiar. In lege se mentioneaza ca solicitantul poate opta intre juramant sau angajamentul de supunere. In lege nu se mentioneaza ca juramantul sau angajamentul sunt obligatorii, dar se arata ca solicitantul va obtine cetatenia numai dupa depunerea juramantului sau a angajamentului. Ceremonia de depunerea juramantului/angajamentului se va face in cadru solemn, in fata unui reprezentant al statului maghiar. Textul juramantului este: “Eu (numele solicitantului) jur solemn sa consider Ungaria drept tara mea. Voi fi un cetatean loial al Republicii Ungaria. Voi respecta Constitutia si legile tarii. Imi voi apara tara cu toate puterile si o voi servi cat mai bine”.

Solicitantii mai pot cere autoritatilor maghiare si schimbarea numelui. Solicitantii nu vor obtine direct cetatenia maghiara. Potrivit legii, solicitantii trebuie sa nu aiba cazier si nu fi fost condamnati de vreun tribunal din Ungaria. O alta prevedere spune ca solicitantul, prin cererea de re-naturalizare, nu trebuie sa violeze securitatea publica si nationala a statului maghiar. Acest aspect nu este explicat in textul legii.

Legea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, a starnit nemultumirea Guvernului din Slovacia, care a amenintat cu actiuni de riposta puternice.

Partidul de guvarnamant din Ungaria, Fidesz, ar fi dorit ca legea sa fie aplicata, simbolic, din 20 august, cand este ziua nationala a Ungariei, insa acest lucru nu a fost posibil.