Martin Stepanek (63 de ani) - eminent actor ceh, jurnalist radio si ministru al culturii intre anii 2006-2007, s-a sinucis joi seara, la domiciliul sau - anunta presa din Praga, preluata de Agerpres. Purtatorul de cuvant al Politiei a anuntat ca Stepanek s-a impuscat la domiciliul sau, iar motivele acestui gest sunt, inca, necunoscute.

Martin Stepanek s-a nascut in 1947, intr-o familie de actori de teatru. A aparut pentru prima oara pe scena Teatrului National din capitala ceha in 1968, in atmosfera destinsa a 'Primaverii de la Praga', miscare efemera care urmarea sa liberalizeze regimul comunist aflat la putere.

Dupa 5 ani, paraseste aceasta institutie din motive politice, iar in 1981 emigreaza in Austria, iar apoi in Republica Federala Germana.

In 1983, el a devenit comentator politic al RFE la Munchen, post de radio fondat la inceputul Razboiului rece pentru a difuza emisiuni destinate tarilor din Europa de Est, dincolo de Cortina de Fier.

Dupa Revolutia de catifea anticomunista in 1989, Martin Stepanek a continuat sa lucreze la RFE, care si-a mutat sediul la Praga in 1995. In 2006-2007, el ocupa postul de ministru al culturii in guvernul ceh condus de premierul liberal Mirek Topolanek.