Un ziar conservator iranian si-a continuat marti atacurile la adresa Primei Doamne a Frantei, afirmand: "Carla Bruni merita sa moara", transmite AP. In acest timp, autoritatile de la Teheran au incercat sa se distanteze de afirmatiile facute de publicatia Kayhan, care a numit-o "prostituata" pe sotia presedintelui Frantei dupa ce aceasta a semnat o petitie prin care se solicita eliberarea lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani, condamnata la moarte prin lapidare.

Carla Bruni si Nicolas SarkozyFoto: Agerpres

Publicatia de la Teheran si-a continuat atacul la adresa lui Bruni, vorbind despre o serie de relatii pe care aceasta le-ar fi avut atat inainte cat si dupa ce s-a casatorit cu Nicolas Sarkozy, lucru care echivaleaza cu adulterul.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Kayhan a numit-o pe Bruni "prostituata italiana" din cauza legaturilor pe care le-a avut cu personaje faimoase, intre care Mick Jagger, Kevin Costner si Donald Trump. "Aceasta femeie cu un trecut negativ sprijina o femeie din Iran care a comis adulter in timpul mariajului si este complice la asasinarea sotului, si, de fapt, ea (Bruni-Sarkozy) merita, de asemenea, sa moara", a scris ziarul iranian.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al diplomatiei iraniene, Ramin Mehmanparast, a declarat ca insultarea unor demnitari straini precum Carla Bruni-Sarkozy este "incorecta".

Sambata, Kayhan a publicat un material cu titlul "Prostituatele franceze intra in scandalul privind drepturile omului", in care autorul le critica pe Bruni si pe actrita Isabelle Adjani pentru ca o sustin pe Mohammadi-Ashtiani. "Bruni, cantareata si actrita depravata care a reusit sa rupa familia Sarkozy si sa se marite cu presedintele francez - si despre care se afirma ca a avut o relatie cu un cantaret -, a spus in apararea lui Mohammadi ca verdictul este nedrept", a scris Kayhan.

Ziarul Kayhan, ai carui directori sunt numiti direct de ayatollahul Ali Khamenei, este cunoscut pentru insultarea multor personalitati iraniene si straine.

"Insultele publicatiei Kayhan, preluate de site-urile iraniene, la adresa mai multor personalitati franceze, printre care Doamna Carla Bruni-Sarkozy, sunt inacceptabile. Facem acest mesaj cunoscut prin canalele diplomatice firesti", a spus marti purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Paris.

Ashtiani, condamnata la moarte prin lapidare

Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva i-a cerut omologului sau de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, sa-i permita lui Ashtiani sa accepte o oferta de azil in Brazilia.

Unul dintre avocatii femeii, Mohammad Mostafaie, a fugit in Turcia, unde a cerut azil.