Aproximativ 2.000 de persoane s-au inghesuit in Piata Puskin din Moscova, inconjurate de zeci de politisti si jandarmi, pentru a lua parte la un concert organizat cu scopul de a protesta impotriva constructiei unei strazi printr-o padure de langa oras, relateaza AFP. Participantii au strigat "Putin - demisioneaza!" si "Este timpul pentru o schimbare la putere!" Concertul fusese interzis de autoritati, iar fortele de securitate au blocat aducerea unui sistem de amplificare a sunetului. Boris Nemtsov si alti activisti au fost retinuti inainte de concert.

Iuri Sevciuk incanta fanii la concertul de protest din Moscova, fara microfonFoto: Reuters

Numarul participantilor a fost mult mai mare decat la alte proteste din Moscova, insa din cauza refuzului politiei de a permite accesul echipamentelor de sunet, concertul nu s-a putut desfasura.

Cu toate acestea, Iuri Sevciuk, un rocker veteran in Rusia, care s-a opus regimului sovietic si se opune in prezent guvernului lui Vladimir Putin, si-a bucurat fanii urcandu-se pe niste trepte si cantand cateva din cantecele sale fara microfon.

Zeci de membri ai politiei anti-revolta OMON, echipati cu caschete si veste anti-glont, precum si vehicule ale fortelor de securitate au luat parte la eveniment.

"Problema e ca - dintr-un motiv sau altul - autoritatile se tem de oameni cu chitare", a spus Sevciuk.

Cativa activisti au fost retinuti inainte de protest, intre acestia numarandu-se si Lev Ponomariov, un combatant cunoscut in Rusia.

Participanti poarta tricolorul imens prin Moscova de Ziua Drapelului

Participanti poarta tricolorul imens prin Moscova de Ziua Drapelului

Foto: Reuters

Boris Nemtsov, arestat pentru un mars de Ziua Drapelului

Politicianul opozitiei Boris Nemtsov si alti 20 de activisti au fost retinuti duminica inainte de concert, cand incercau sa marsaluiasca pe o strada principala din Moscova, fara autorizatie, informeaza Reuters.

Acestia au carat un steag national urias pentru a sarbatori Ziua Drapelului, zi ce marcheaza inlocuirea steagului rosu avand insemnele secera si ciocan cu tricolorul rus, in 1991.

"Este peste puterea mea de intelegere. Numai autoritatile care se cred succesorii lui Stalin se tem de propriul drapel", a spus Nemtsov.

Nemtsov, vicepremier in timpul administratiei lui Boris Eltin, cel care a introdus Ziua Drapelului, a fost retinut in mai multe randuri de autoritati, pe masura ce atitudinea sa critica fata de Kremlin s-a intensificat.

La mars si la concert, participantii au strigat "Putin - demisioneaza!" sau "Este timpul pentru o schimbare la putere!".