Un judecator din Arabia Saudita a intrebat cateva spitale din tara daca pot sa provoace leziuni ale maduvei spinarii la un barbat gasit vinovat ca a atacat o alta persoana cu un topor si i-a provocat paralizia, au relatat ziare locale, citate de AP. Potrivit informatiilor, Abdul-Aziz al-Mutairi (22 de ani), care a fost paralizat in urma unei batai primite in urma cu doi ani, i-a cerut judecatorului sa impuna o pedeapsa similara pentru cel care l-a atacat.​

al-Mutairi a declarat ca magistratul trebuie sa pronunte pedeapsa respectand legea islamica. Arabia Saudita respecta strict sharia, iar deseori pedepsele se bazeaza pe vechiul principiu "ochi pentru ochi". Victimele pot cere magistratilor sa impuna pedepse similare pentru atacatorii lor.

Publicatia "Okaz" afirma ca judecatorul Saoud bin Suleiman al-Youssef din provincia Tabuk a intrebat oficialii din cel putin doua spitale daca medicii chirurgi "pot sa faca maduva spinarii nefunctionala".

Atacatorul, care nu a fost identificat de presa saudita, a fost inchis sapte luni.

"Okaz" a citat raspunsul unui spital din Riad - Spitalul Regele Faisal -, care a precizat ca nu poate realiza operatia: "provocarea unei asemenea suferinte nu este posibila", cel mai probabil din motive etice.

Celalalt spital, Regele Khaled din Tabuk, nu a raspuns cererii judecatorului.

Grupurile pentru apararea drepturilor omului afirma ca procesele din Arabia Saudita sunt sub standardele internationale. Ele se desfasoara de obicei in spatele usilor inchise si fara ca acuzatii sa beneficieze de asistenta legala corespunzatoare. Cei condamnati la moarte nu sunt informati despre actiunea juridica impotriva lor si despre sentinta decat in dimineata zilei in care urmeaza sa fie executati.