Unele dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume fac obiectul unei anchete de coruptie in Statele Unite, din cauza unor suspiciuni ca ospitalitatatea aratata fata de cei care prescriu tratamentele promovate de grupurile farmaceutice ar putea constitui mita, informeaza The Independent.

Ancheta este derulata de Departamentul american de Justitie si de Comisia de Valori Mobiliare si Burse din SUA si se centreaza pe acuzatiile potrivit carora firmele de medicamente ar fi incalcat legislatia ce limiteaza politica de a cheltui pentru aceste "stimulente", precum ospitalitatea, donatiile caritabile si alte activitati care nu au legatura cu afacerile.

Lista companiilor anchetate include multe dintre numele mari ale industriei farmaceutice globale: companiile britanice GlaxoSmithKline si AstraZeneca, Pfizer, Bristol-Myers Squibb sau Eli Lilly sunt printre cele luate in vizor.

Investigatia vizeaza activitatile derulate in afara Statelor Unite, iar in cazul in care sunt gasite vinovate, companiile ar putea fi amendate cu milioane de dolari, precizeaza publicatia britanica.

Analistii resping insa speculatiile ca rezultatul anchetei ar putea obliga companiile farmaceutice la plata unor amenzi foarte mari, sustinand ca acordarea de "stimulente" este vazuta drept un lucru normal.

Ei spun ca firmele farmaceutice platesc in mod obisnuit pentru cheltuielile de transport si hrana ale doctorilor care participa la conferintele medicale, oferindu-le totodata diferite obiecte promotionale drept material didactic.

"Este aceasta o metoda inteligenta de marketing sau mita?", intreaba un analist, in opinia caruia, chiar daca se va dovedi ca grupurile farmaceutice au depasit anumite limite, ca si in cazul investigatiilor anterioare, ancheta ar dura probabil ani de zile, iar sanctiunile financiare impuse ar putea fi acoperite usor de companii.