Soferii de camioane si tiruri din Grecia au incheiat, duminica, o greva de sase zile, ceea ce reprezinta o victorie pentru guvernul de la Atena in eforturile sale de a liberaliza economia elena, grav afectata de recesiune, transmite Reuters. Miscarea de protest a transportatorilor a afectat grav aprovizionarea benzinariilor, in plin sezon turistic.

"Adunarea generala a federatiilor din transport a decis sa puna capat grevei", a anuntat liderul sindicatului, George Tzortzatos.

Transportatorii greci au intrat in greva lunea trecuta, pentru a protesta in fata incercarilor autoritatilor de a liberaliza sectorul prin reducerea costurile autorizatiilor de practica. Aceasta masura este inclusa in planul de redresare financiara impus de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International in schimbul ajutorului financiar acordat Atenei.

Miercuri, guvernul a ordonat transportatorilor sa reinceapa munca, amenintandu-i ca le va retrage licentele si ca ii va trimite in judecata daca nu se conformeaza in 24 de ore.

Greva a afectat mii de greci si de turisti straini, care s-au confruntat cateva zile cu o penurie de carburant. "Benzinariile sunt goale", a declarat sambata un reprezentant al sindicatelor din benzinarii, Dimitris Makryvelios.

Guvernul grec a apelat vineri la camioanele armatei, in incercarea de a reduce efectele grevei transportatorilor. Cu toate acestea, doar cateva benzinarii au putut fi aprovizionate. Numeroase societati au fost afectate de penuria de carburanti, de la firmele care inchiriaza masini, la producatorii de fructe si pana la industria conservelor si a pescuitului.

Greva a ingrijorat puternic si agentiile de turism.

Vineri au avut loc ciocniri violente intre politie si manifestanti, in momentul in care protestatarii au incercat sa opreasca un camion la iesirea de la o rafinarie. Politistii au lovit mai multi soferi cu bastoanele.

Transportul de marfuri este cea mai inchisa profesie din statul elen, fara autorizatii noi emise in ultimii 40 de ani. Cele care se afla in circuit sunt vandute de la persoana la persoana, pentru sute sau mii de euro.