Arheologii au descoperit langa Stonehenge o versiune din lemn a monumentului preistoric britanic, un canal circular care dateaza din epoca neolitica, in jurul unor adancituri in care se crede ca s-au aflat piloni din lemn, transmite Reuters.

"Descoperirea este remarcabila. Va schimba in totalitate modul in care gandim peisajul din jurul Stonehenge", a declarat Vince Gaffney, profesor de arheologie la Universitatea din Birmingham.

Canalul masoara 25 de metri in diametru, cu doar 5 metri mai putin decat cel al Stonehenge. Echipa de cercetatori crede ca a fost construit in aceeasi perioada ca celebrul monument.

Descoperirea a fost realizata cu ajutorul unei tehnologii de reprezentare virtuala de ultima ora, la numai doua saptamani de la debutul unui proiect de cercetare de milioane de lire sterline, care va dura trei ani.

"Nu vom excava, este vorba de sapaturi virtuale. Avem un peisaj virtual masiv de explorat", a precizat Gaffney, care a numit monumentul "echivalentul in lemn al Stonehenge".

Mai multi experti cred ca acesta este mai vechi de 4000 de ani si a servit timp de 500 de ani ca cimitir, informeaza BBC.