​Sistemul medical din Coreea de Nord se afla "in ruina", arata un raport al organizatiei Amensty International, care prezinta situatia medicilor coreeni, fortati sa opereze fara anestezie in spitale sarace fara energie termica si electrica, informeaza Aolnews. Raportul intitulat "Coreea de Nord: un sistem de sanatate in ruina" a fost bazat pe interviuri cu peste 40 de nord-coreenii care au fugit, in mare parte, in Coreea de Sud, precum si pe discutii cu profesionisti in domeniul sanatatii care lucreaza cu nord-coreenii. Organizaţia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca guvernul nord-coreean cheltuieste mai putin de un dolar pentru sanatate pe cap de locuitor.

Coreea de Nord sustine ca orice tratament medical este gratuit pentru cetatenii sai, insa angajati in domeniul sanatatii intervievati de Amnesty International au declarat ca pacientii platesc pentru diverse tratatmente inca din anii 1990. Astfel, numerosi medici sunt platiti in tigari, alcool sau alimente iar interventiiile chirurgicale majore necesita plati in numerar. Rezultatele raportului descriu, de asemenea, situatia unor spitale fara medicamente sau energie electrica, unde epidemiile au fost favorizate de malnutritie. Amnesty a descris, de asemenea, situatia a mii de nord-coreeni care sunt nevoiti sa supravietuiasca cu o dieta numita "alimente salbatice", bazata pe iarba si scoarta de copac.

"Coreea de Nord nu a reusit sa ofere servicii pentru sanatatea si nevoile poporului sau. Acest lucru este valabil mai ales in cazul celor care sunt prea saraci sa plateasca pentru ingrijire medicala. Oamenii din Coreea de Nord au o nevoie critica de ajutor medical si alimentar. Este esential ca ajutoarele pentru Coreea de Nord sa nu fie utilizate ca o minge de fotbal politic de catre tarile donatoare", a declarat Catherine Baber, directorul Amnesty International.