Douasprezece femei iraniene si trei barbati isi asteapta executia prin lapidare in ciuda comutarii de ultim moment a unei sentinte in cazul unei femei, mama a doi copii, care s-a confruntat cu acelasi verdict dupa ce a fost condamnata pentru adulter, informeaza The Guardian.

Sakineh Mohammadi AshtianiFoto: Captura Youtube.com

Grupurile pentru apararea drepturilor omului si mai multi activisti s-au bucurat de un val de publicitate internationala si de proteste in legatura cu cazul lui Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, care asteapta executarea sentintei in orasul iranian Tabriz. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa.

Ambasada iraniana din Londra a mentionat intr-o declaratie ca "potrivit informatiilor provenite de la autoritati judiciare", lapidarea nu va fi dusa la bun sfarsit. Daca aceasta declaratie va fi confirmata, va fi o victorie in urma unei campanii scurte, dar intense, in presa mondiala.

Cu toate acestea, inca exista nelinisti in privinta conditiei femeii. Intr-un alt caz, un detinut care fusese condamnat la moarte prin lapidare a fost in schimb spanzurat.

Sajad, fiul lui Mohammadi Ashtiani, a declarat pentru The Guardian ca mama sa - cu care a vorbit la telefon - e de parere ca presiunea exercitata pentru cauza ei ar putea avea succes, cu toate ca Sajad nu a auzit de vreo comutare a sentintei.

El a mentionat: "campania promovata cu scopul eliberarii ei merge foarte bine. Mi-au dat voie sa vorbesc cu ea si era foarte recunoscatoare tuturor persoanelor din lume care sunt alaturi de ea. Sunt bucuros ca atat de multi oameni mi s-au alaturat in protestele impotriva acestei injustitii. A fost pentru prima data dupa mult timp cand am simtit speranta in vocea mamei mele".

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.

Pietrele folosite nu trebuie sa fie nici prea mici, dar nici prea mari.