Ministrii de externe ai Italiei, Frantei, Germaniei, Spaniei si Marii Britanii au lansat un apel catre Israel, cerandu-i statului evreu sa-si schimbe politica fata de enclava palestiniana Gaza. Cei cinci ministri au accentuat necesitatea unei schimbari fundamentale a situatiei actuale, care sa conduca la o solutie durabila pentru Gaza, conform cu rezolutia 1860 a Consiliului de Securitate al ONU, scrie AFP.

Rezolutia 1860, votata anul trecut, solicita retragerea completa a Israelului din Gaza, permiterea aprovizionarii neintrerupte cu medicamente, hrana si combustibil in zona, precum si stabilirea unor acorduri internationale care sa impiedice contrabanda cu armament din Gaza.

Israelul a promis ca va reduce restrictiile asupra importurilor in Gaza si ca va permite accesul bunurilor "civile" in Fasie, dar ca va interzice in continuare introducerea armelor si a materialelor suspecte in zona. Cei cinci ministri si-au afirmat speranta ca autoritatile israeliene vor implementa in curand aceste masuri.