Costurile intretinerii familiei regale britanice au fost de 38.2 milioane de lire sterline in anul fiscal trecut, potrivit datelor financiare facute publice, luni, de catre Buckingham Palace si citate de AFP. Fiecare contribuabil britanic a platit astfel cate 0.62 lire pentru familia regala.

Familia regala britanicaFoto: Reuters

Datele au fost publicate in contextul in care guvernul condus de David Cameron va trebui sa scada cheltuielile publice pentru a reduce deficitul bugetar record.

Oficialii de la Palatul Buckingham au declarat ca familia regala "este constienta de climatul economic dificil" si ca a luat masuri, intre care si "inghetarea" numarului de angajati.

Potrivit informatiilor, costurile pentru anul fiscal 2009-2010 reprezinta o scadere cu 7.9% fata de anul precedent, lucru datorat in parte si faptului ca membrii familiei regale au apelat mai putin la zboruri charter.

Opozantii monarhiei au protestat, luni, in fata palatului regal, cerand o transparenta mai mare in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici de catre familia regala.

"Reformele fondurilor destinate monarhiei, promise de Guvern, sunt un inceput, insa ele nu merg prea departe si nu sunt nici prea rapide", a declarat Graham Smith, reprezentant al organizatiei "Republic".

Ministrul de finante George Osborne a anuntat luna trecuta ca fondurile alocate familiei regale vor fi afectate de criza si ca vor fi monitorizate in aceeasi maniera in care sunt verificate celelalte cheltuieli guvernamentale.