Ce inseamna protectia sociala…In Elvetia, vin temperaturi de 30 de grade. Canicula, urla ei speriati. Drept pentru care autoritatile au numarat persoanele in varsta care traiesc singure, se duc frumusel la ele acasa si le doteaza cu o bratara cu buton. Te simti rau? Pac! Apesi butonul si vine imediat un asistent sa iti aduca cele trebuincioase. In plus, la fiecare doua zile, ele vor fi vizitate acasa. Just in case, ca poate au uitat sa apese pe buton. Acuma imi dau seama cat de prost am fost ca am scris postul asta. Daca ne doteaza si pe noi cu bratara din aia? Nu Ministerul Sanatatii, ci Fiscul. Si nu trebuie sa sunam noi, ci ne suna Fiscul sa ne aminteasca ce dari am uitat sa achitam, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Fostul sef al lui Jerome Kerviel a fost amendat cu 100.000 de euro pentru ca ar fi stiu ca urmeaza o pierdere masiva pentru banca si ar fi vandut urgent actiuni de vreo 40 de milioane de euro inainte ca afacerea sa devina publica. Pai daca n-o facea, nu se chema ca e prost? Cum sa stii ca vine viitura si sa nu te proteguiesti?

Tot de pe la belgieni: Reformele se fac discret. “Ganditorii” reformelor (grupuri de experti, ministri, analisti) lucreaza cu usile inchise, fara ca membrii partidelor din coalitie sa afle ceva. Variantele cele mai plauzibile sunt cresterea TVA (Belgia are in acest moment 3 cote de TVA- 6%, 12% si 21%). Ar mari fireste, cota de 21%, dar se tem de “efectul de frontiera” (oamenii vor merge in tarile vecine sa se aprovizioneze, iar efectul pentru buget va fi invers decat cel scontat). Alte optiuni: taxarea averilor sau ridicarea cotelor de impunere pe segmental imobiliar.

Belgia a preluat astazi sefia UE, intr-un moment foarte delicat pentru soarta intregii constructii europene. Tot ce are de facut noul presedinte in urmatoarele 6 luni, cat dureaza mandatul- e sa nu lase Uniunea sa se destrame. Pe urma, ce va fi, va fi.

Francezii au anuntat ca salariile functionarilor publici vor fi inghetate in 2011. Vara, tot ce tine de racoare si inghet da bine, dar cu toate astea sindicalistii s-au enervat rau cand au auzit. Dupa o ora de negocieri, sindicalistii au parasite incaperea, declarand ca alea nu sunt niste negocieri adevarate si ca ei au pierdut 9,18% din puterea de cumparare din 2000 incoace. Poate sa le fi ramas intacta puterea de vanzare?

Am mai scris si ieri, in Franta va avea loc o remaniere a Cabinetului, anuntata de aseara de premier.

Moody`s ar putea cobori ratingul Spaniei din cauza perspectivelor slabe de crestere economica si a unei imagini mai mult in negru a economiei. Geaba toate incurajarile venite de la FMI sau alte institutii.

Bancile europene au de rambursat astazi 442 miliarde catre BCE, fiind vorba despre ajungerea la scadenta a unui credit “exceptional” acordat pe un an de zile. Asta ar putea aduce o usoara presiune pe lichiditate, ca sa fim eleganti. E vorba totusi de scoaterea a 442 miliarde de euro din piata monetara. De urmarit.

O lista cu ce se scumpeste incepand de azi in Franta, in cazul in care aveti de gand sa treceti pe la ei.

Presa franceza mai scrie despre lista celor 150 de masuri luate de francezi, care le pot face o economie de 10 miliarde de euro la buget. Documentul original are 150 de pagini si indica de la cum sa reduca personalul fanfarelor, pana la….

In SUA, Camera Reprezentantilor a votat varianta finala a reformei sectorului financiar. Toata lumea e multumita, pupat piata Endependentii, dar e de vazut cum vor reactiona bancile.

Actrita Naomi Campbell va comparea in fata unui tribunal pentru a confirma ca dictatorul liberian acuzat de crime de razboi Charles Taylor i-a dat un diamant brut in valoare de cateva milioane de dolari. Desigur, manechinul nu a trebuit sa faca nimic in schimb.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.