Rusia a reluat joi exportul de gaze catre Belarus, dupa ce a platit Minskului datoriile de tranzit, in incercarea de a linisti temerile referitoare la livrarile de gaze in Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Belarusul a achitat miercuri intreaga datorie de 200 de milioane de dolari companiei Gazprom, dupa ce Rusia a redus cu 60% livrarile, si a amenintat ca va sista exporturile de gaze daca Moscova nu achita, la randul sau, datoria pentru cheltuielile de tranzit.

"Regretam ca acest conflict a avut loc. Speram ca nu se va repeta. Trebuie sa continuam discutiile cu partenerii nostri si sa rezolvam toate disputele intr-o atmosfera normala de lucru, amicala," a declarat premierul rus Vladimir Putin.

Disputa a fost declansata saptamana trecuta de Rusia, care a cerut Belarusului sa isi achite datoria de 200 de milioane de euro catre Gazprom si a aplicat reduceri progresive in livrarile de gaze de pana la 60%. Belarus a achitat miercuri datoria si a amenintat la randul sau ca va taia exportul de gaz rusesc catre Europa in cazul in care Moscova nu achita datoriile de tranzit. Rusia avea o datorie de 260 milioane de dolari, din care nu achitase pana miercuri decat 228 de milioane.

Lituania si Polonia au experimentat o usoara scadere pe termen scurt in livrari miercuri, ceea ce a dus la ingrijorari.

Rusia este principalul furnizor de gaze catre Europa, acoperind 25% din necesar. Patru cincimi dintre livrari se fac prin Ucraina si o cincime prin Belarus.