Polonia voteaza duminica un nou presedinte, dupa moartea lui Lech Kackynski in accidentul aviatic de la Smolensk din 10 aprilie. Sondajele il arata favorit pe Bronislaw Komorowski, seful de stat interimar, inaintea fratelui geaman al fostului presedinte, Jaroslaw Kaczynski, relateaza AFP.

Jaroslaw Kaczynski si Bronislaw KomorowskiFoto: Reuters

Intre 41% si 51% dintre alegatori ar vota pentru Komorowski, lider al partidului liberal Platforma Civica si purtator de cuvant al Parlamentului, in timp ce liderul convervator Jaroslaw Kaczynski, fost premier, ar obtine aproximativ 29-35% dintre voturi, arata cele mai recente sondaje.

O victorie a lui Komorowski, un apropiat al primului ministru Donald Tusk, ar ajuta Platforma Civica inainte alegerilor parlamentare din 2011.

Campania prezidentiala a fost insa umbrita in ultimele saptamani de inundatiile care au lovit Polonia, care au ucis 24 de persoane si au distrus mii de case.

Discursul ambilor candidati s-a centrat, in contextul recentei tragedii si al inundatiilor, pe unitate nationala intre cei 38 de milioane de cetateni polonezi. Sloganul campaniei lui Kazynski, cunoscut pentru stilul sau dur, este "Cel mai important lucru este Polonia", in timp ce Komorowski face un apel la colaborare intre fortele politice - "Consensul este constructiv."

Centrele de vot se vor inchide la ora 20.00, ora locala.

Ceilalti opt candidati pentru alegerile prezidentiale nu au nici o sansa serioasa pentru a castiga un suport semnificativ, potrivit sondajelor recente. Un eventual tur doi al alegerilor este programat pentru 4 iulie, iar sondajele arata ca presedinte ar iesi Komorowski.

Alegerile au fost declansate dupa ce Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, printre care sotia sa si alte zeci de figuri militare de rang inalt din Polonia si politicieni importanti au murit intr-un accident aviatic in Rusia.