Unul dintre cele mai mari combinate metalurgice ale Ucrainei – Zaporojstal a fost preluat de investitorii rusi cu 1,7 mld. de dolari, a anuntat presa ucraineana, care evoca batalia acerba declansata pentru aceasta intreprindere. Printre pretendenti se numara grupul coreean Posco, Roman Abramovici, Aliser Usmanov, precum si omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov, principalul actionar al grupului Metinvest.

Tot presa ucraineana a scris ca afacerea ar fi fost intermediata de Vnesekomonbank (VEB). Contactata de Vedomosti, institutia a refuzat insa orice comentarii. Metalurgistii rusi sustin, pe de alta parte, ca nu au participat la aceasta tranzactie: asa au afirmat reprezentantii Severstal, NLMK, MMK, Evraz, Metalloinvest. Nu au dorit sa raspunda la intrebari nici reprezentantii actualului proprietar al Zaporojstal – Midland Group.

Vedomosti aminteste ca primele informatii legate de vanzarea combinatului metalurgic au aparut in luna aprilie. Mai intai, surse Posco au declarat pentru Bloomberg ca intreprinderea coreeana este interesata de aceste active impreuna cu ArcelorMittal si Severstal, dupa care, la mijlocul lunii trecute, guvernatorul regiunii Zaporojet a anuntat ca Zaporojstal va fi vanduta structurilor patronate de Rinat Ahmetov. Acesta din urma s-a grabit insa sa precizeze ca se afla abia in faza de analiza a problemei.

In opinia expertilor rusi, toata povestea miroase a speculatii. Zaporojstal, desi este una dintre cele mai mari intreprinderi de resort din Ucraina, are o situatie financiara complicata, marcata de datorii si cere 2,5 mld dolari pentru modernizare. Un detaliu care ar fi determinat Posco sa se razgandeasca in privinta Zaporojstal. In schimb, capitalizarea intreprinderii a avut de castigat de pe urma informatiilor de presa. Cand s-a scris de Posco, combinatul s-a scumpit, intr-o singura zi, cu 22,7%, pana la 1,8 mld. dolari, apoi s-a ieftinit drastic, pentru ca luni cotatiile ei sa creasca din nou (+35,7%), capitalizarea revenind la 1,1 mld dolari.