Partidele de centru-dreapta au castigat majoritatea in alegerile parlamentare, arata un sondaj de opinie efectuat la inchiderea urnelor, anunta Reuters.

Principala forta de dreapta, Partidul Democratic Civic, este cotat cu 20%, la fel ca si social-democratii, potrivit exit-poll-ului prezentat de televiziunea ceha.

Conservatorii TOP09 au obtinut 17% din voturile populatiei, formatiunea de centru Afacerile Publice 11% iar crestin-democratii 5%.

Comunistii au reusit sa intre si ei in Parlament, cu 11%.

Alegatorii cehi au reluat procesul de vot sambata dimineata, la ora locala 8,00, pentru a alege cei 200 de deputati care ii vor reprezenta in camera inferioara a Parlamentului, intr-un scrutin marcat de o puternica mobilizare electorala, relateaza AFP.

Prima zi de vot s-a inchis vineri seara, la ora 22,00, cu o rata de participare care se apropia de 50%. Cele 14.760 de birouri de vot se vor inchide sambata la ora locala 14,00.

Social-democratii (CSSD) condusi de Jiri Parubek, prim ministru in 2005 si in 2006, erau favoriti, potrivit sondajelor efectuate inainte de vot, devansand partidul de dreapta ODS condus de Petr Necas.

Se pare insa ca niciunul dintre cele 25 de partide inscrise in alegeri nu vor obtine suficiente voturi pentru a forma guvernul, iar anuntul final al rezultatelor, prevazut sambata seara sau duminica dimineata, va marca inceputul negocierilor pentru formarea unei coalitii.

Partidul comunist (KSCM), care nu a fost reprezentat in Parlament pana in prezent, spera sa obtina votul persoanelor dezamagite de reformele guvernului de centru-dreapta al liberalului Mirek Topolanek, al nostalgicilor epocii sovietice, dar si al tinerilor.

In afara de CSSD, ODS si KSCM, doua formatiuni nou create - TOP 09 (dreapta), condus de fostul sef al diplomatiei Karel Schwarzenberg, si Afacerile publice (VV, de centru), condus de fostul ziarist Radek John - ar putea depasi pragul electoral de 5%.