Armata thailandeza a anuntat miercuri incetarea ofensivei militare asupra protestatarilor din Bangkok dupa ce liderii Camasilor Rosii s-au predat in urma unei actiuni a autoritatilor care a ucis cel putin cinci persoane, informeaza AFP. Suporterilor Camasilor Rosii li s-a cerut sa puna capat protestelor.

"Autoritatile au oprit ofensiva operatiunilor militare," a declarat Sunsern Kaewkumnder, purtatorul de cuvant al armatei, care a precizat ca situatia din Bangkok este acum sub control.

UPDATE 2 Ministrul apararii a anuntat ca miercuri seara va fi decretata stare de asediu in Bangkok si vor fi instalate si puncte de control in oras.

"Starea de asediu va fi instaurata in aceasta seara. Asteptam ca oamenii sa se intoarca acasa, apoi ne vom ocupa de prostatarii violenti," a declarat generalul Prawit Wongsuwon, citat de AFP.

UPDATE 1 Liderii Camasilor Rosii au anuntat miercuri, in fata miilor de partizani, ca se vor preda politiei, dupa asaltul lansat in cursul diminetii de armata. Ei au cerut protestatarilor sa se disperseze.

Televiziunea nationala a prezentat imagini cu patru lideri arestati de politie.

Cinci oameni au fost ucisi si peste cincizeci raniti in urma operatiunilor armatei de inlaturare a protestatarilor din Bangkok, anunta Thai News Agency, preluata de Reuters.

Potrivit sursei citate, doi ziaristi au fost raniti iar un jurnalist occidental, cel mai probabil italian, ar putea fi mort.

Televiziunea publica thailandeza a anuntat ca un ziarist italian a fost spitalizat pentru a fi operat. Deocamdata, nu se stie daca este vorba despre acelasi ziarist.

Militarii au fost autorizati sa deschida focul fara somatie asupra oamenilor care incita la revolte.

Armata thailandeza a lansat o operatiune militara sangeroasa in centrul Bangkokului, pentru a inlatura ultimele puncte de rezistenta ale manifestatiilor care au inceput la jumatatea lunii martie. Sute de soldati si blindate au deschis o bresa intr-o baricada de cauciucuri si bambus si au angajat lupta impotriva manifestantilor, care cer demisia premierului, Abhisit Vejjajiva.