Guvernul indian a interzis achizitionarea de echipamente de telecomunicatii de la furnizori din China pe motive de securitate nationala, creand tensiuni comerciale intre cele doua tari asiatice. Decizia a atras proteste din partea Beijingului si a provocat haos in randul operatorilor de telefonie mobila din India, care au nevoie de cantitati enorme de echipament pentru a sustine o industrie, care se extinde cu aproximativ 20 de milioane de noi utilizatori pe luna, informeaza CNN.

Excedentul comercial al Chinei cu India, de aproximativ 16 miliarde de dolari, anul trecut, duce la tensiuni, companiile indiene reclamand invazia cu bunuri mai ieftine din China pe piata interna.

Capitala Indiei, New Delhi a fost mult timp acuzata de blocarea achizitionarii unor echipamente de telecomunicatii din China, din cauza temerilor ca Beijingul ar putea incorpora dispozitive de spionaj in retelele sale.

Piata de telefonie mobila din India a devenit o sursa importanta de venituri pentru companiile chineze, reprezentand aproximativ 11 la suta din cifra de afaceri din 2008 a Huawei Technologies, una dintre cele mai mari companii de echipamente de telecomunicatii din lume.