Camera inferioara a Parlamentului belgian a aprobat joi o lege care interzice purtarea in public a valului islamic si a altor obiecte de imbracaminte care acopera fata femeilor, transmite CNN. Documentul trebuie sa fie validat si de catre Senatul de la Bruxelles. Un eventual vot pozitiv al senatorilor ar face ca Belgia sa fie prima tara europeana care interzice burqa.

Dominiq van Dendossche, purtator de cuvant al Parlamentului belgian, a declarat ca s-au inregistrat 136 de voturi "pentru", nicio obiectie si doua abtineri.

Femeile care incalca legea sunt pasibile de amenzi de 15-25 de euro sau inchisoare de pana la sapte zile.

Parlamentarii belgieni au declarat ca au votat legea atat din motive de securitate, dar si morale. "Credem ca toata lumea trebuie sa isi arate chipul in spatiile publice. Trebuie sa ne aparam valorile legate de libertatea si demnitatea femeilor", a declarat recent Denis Ducarme, reprezentant al miscarii reformiste, care a initiat proiectul de lege.

"Majoritatea femeilor musulmane in Belgia si Europa nu accepta burqa sau niqab-ul. Numai 10% dintre ele sunt asa radicale", a mai spus el, acuzand influente din Pakistan si Afganistan care incurajeaza ascunderea chipului.

Belgia gazduieste aproximativ 281.000 de musulmani, dintre care, potrivit lui Ducarme, 300 sau 400 de femei poarta aceste văluri.

Organizatia Amnesty International a condamnat imediat votul deputatilor belgieni, despre care afirma ca incalca tratatele internationale. "O interdictie generala asupra purtarii vălului ar viola drepturile la libertatea de exprimare si religie a acelor femei care aleg sa isi exprime identitatea sau credinta astfel", a declarat recent secretarul general al Amnesty International, Claudio Cordone.

Expertii sunt de parere ca legea va trece usor de Senatul belgian.