Un scandal de spionaj a izbucnit astazi in India, cand guvernul a acuzat pe unul dintre diplomatii sai de predarea unor secrete cunoscutei agentii pakistaneze Inter-Services Intelligence.

Biroul de Externe Indian a declarat ca Madhuri Gupta, al doilea secretar la Inalta Comisie de la Islamabad, a fost acuzat de spionaj. Gupta a fost arestat vineri dupa ce a fost chemat inapoi la New Delhi, sub pretextul summitului regional din Bhutan ce are loc in aceasta saptamana.

El a fost acuzat in instanta ieri, anunta The Guardian. "Avem motive sa credem un functionar al Inaltei Comisii Indiene in Pakistan a divulgat informatii serviciilor secrete pakistaneze", a spus Prakash Vishnu, puratatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe din India.

Oficialii indieni nu au dat insa detalii despre natura secretelor furate de catre diplomat.

Nu se asteapta ca arestarea diplomatului sa anuleze intalnirea dintre prim-ministrul Pakistanului, Yusuf Raza Gilani, si omologul sau indian, Manmohan Singh, programata pentru miercuri sau joi, dar poate insa tempera asteptarile de reluare a negocierilor de pace, care s-au prabusit dupa atacurile din Mumbai din 2008 in care mai mult de 170 de persoane si-au pierdut viata. Analistii au pareri impartite cu privire la semnificatia politica.

Unii cred ca era putin probabil sa destabilizeze relatiile dintre cele doua tari, iar altii au vazut acuzarea ca un semn rau pentru reluarea rapida a negocierilor de pace. "Momentul este totul", a spus Chiril Almeida, un cronicar al ziarului Pakistan Dawn.

"Vestea a fost lansata in ajunul intalnirii dintre cei doi prim-ministri, facand putin probabila astfel reluarea rapida a convorbirilor de pace. "