Statele din zona euro au hotarat sa imprumute Greciei 30 de miliarde de euro in primul an de functionare a mecanismului de ajutor, daca acesta va fi activat. Anuntul a fost facuta de presedintele EuroGroup, Jean Claude Junker, la finalul unei teleconferinte cu ministri de finante ai acestor state.

Potrivit responsabilului european, datele economice prezentate de Grecia pentru primul trimestru al anului 2010 sunt "incurajatoare". Potrivit agentiilor internationale de presa, cei 16 au cazut de acord ca aceste fonduri sa provina din imprumuturi bilaterale de la toti membrii, cu o dobanda de 5%.

Imediat dupa anuntarea acestei decizii, ministrul de finante al Greciei, Georgios Papakonstantinou, a declarat ca aceasta hotarare este "un rezultat al efortului din ultimele luni si arata increderea pe care partenerii nostri europeni o au in Grecia". Pe de alta parte, premierul grec Georgios Papandreou a dat publicitatii un comunicat in care subliniaza ca acest acord constituie un avertisment adresat speculatorilor.

Luni, se reuneste la Bruxelles, Comisia tehnica pentru definitivarea mecanismului la care participa membri ai Comisiei Europene, ai Bancii Centrale, ai Fondului Monetar International, precum si reprezentanti ai Greciei.