Milioane de polonezi s-au adunat duminica in fata palatului prezidential din Varsovia, unde au tinut doua minute de reculegere in memoria presedintelui Lech Kaczynski si a victimelor tragediei aviatice din Rusia. Zona din fata palatului prezidential a fost transformata intr-un imens altar, unde oamenii depun la portretul presedintelui Kaczynski si a sotiei acestuia flori, aprind lumanari si se roaga pentru cei care au murit sambata, la Smolensk, transmite Reuters.

Actualul presedinte Bronislaw Komorowski si premierul Donald Tusk au aprins si ei lumanari in centrul capitalei poloneze si au tinut doua minute de reculegere. Komorowski a declarat o saptamana de doliu national.

In Rusia, premierul Vladimir Putin a participat la ceremonia care a avut loc in Smolensk, la locul unde a avut loc tragedia aviatica, inainte ca trupul neinsufletit al presedintelui polonez Lech Kaczynski sa fie trimis spre Varsovia. Fratele geaman al presedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, a fost printre primele rude ale victimelor care au mers in Rusia pentru a-i identifica pe cei care au pierit.

Rusia a anuntat ca luni va fi zi de doliu national, in timp ce sute de rusi au aprins lumanari si au depus flori la portile ambasadei poloneze. Vladimir Putin conduce comisia care investigheaza prabusirea avionului, iar fragmente din fuselaj si cutiile negre ale aeronavei sunt analizate de o echipa formata din specialisti rusisi polonezi.