Martori oculari povestesc infernul prin care au trecut in momentul in care s-au produs atentatele teroriste din metroul moscovit, soldate cu 38 de morti si 64 de raniti.

  • "Coborasem din tren si eram pe scara rulanta spre trecerea pe o alta linie de metrou. Am auzit mai intai un fel de lovitura, apoi o bubuitura. O usa din apropiere a fost, pur si simplu, smulsa din lacasul ei. Un nor de praf s-a ridicat spre noi. Oamenii au inceput sa fuga pe scara rulanta, cazand unii peste altii. Am luat-o si eu la goana".
  • "Cand s-a produs explozia, eram in vagonul alaturat. Am vazut cel putin 15 oameni murind pe loc" – pasager al trenului aruncat in aer la statia Liubianka. 
  • "Nu intelegeam ce s-a intamplat. Am crezut ca tavanul vagonului s-a prabusit. Toti tipau. Numai cand am iesit in strada am aflat de explozie".
  • "Totul a inceput cand m-am suit la statia Biblioteca Lenin. Ni s-a spus ca trenul va avea intarziere, dar nimeni nu a vorbit de evacuare. Nimeni nu ne-a spus ca trenurile nu mai circulau. Ni s-a spus numai: asteptati, folositi transportul de suprafata. Inainte de a intra in statia Park kultury, am stat in tunel circa 10 minute. La trei minute dupa ce trenul s-a oprit …. Eram intr-un vagon din mijlocul garniturii, iar explozia s-a produs undeva in fata, in primul sau in al doilea vagon. Am simtit vibratiile deflagratiei. Era foarte mult fum, aerul devenea irespirabil. Iar oamenii tipau infiorator…".
  • "A fost groaznic. Un cosmar. Ce sa zic, a inceput bine saptamana patimilor…"
  • "Am vazut oameni in stare de soc, am vazut oameni care nu doreau decat sa scape mai repede din acel cosmar, am vazut oameni care au dat o mana de ajutor, altii care au sarit peste cadavre. Imi amintesc de o tanara care, oprita in mijlocul peronului, ii oprea pe toti intrebandu-i ce s-a intamplat. Avea o privire pierduta si hainele rupte. In ceea ce ma priveste, prima dorinta a fost sa sun pe cineva, sa povestesc ce s-a intamplat, sa spun ca sunt bine, ca nu am patit nimic"
  • "Am vazut explozia cat se poate de clar. Eram la 20 de metri de vagon cand s-a produs, undeva in dreptul geamurilor. Imediat s-au auzit tipetele oamenilor, strigatele de disperare si de ajutor din partea celor cazuti pe podea".

Surse: vzgliad, gazeta.ru, itar-tass