Declaratiile unui fost general american, care a legat masacrul musulmanilor din Srebrenica de moralul scazut generat de prezenta soldatilor homosexuali in fortele olandeze de pace, au starnit furie in Olanda, unde ministerul Apararii a caracterizat opiniile acestuia drept "nonsensuri depline", relateaza BBC News.

Gen. John Sheehan a facut aceste afirmatii in cadrul audierilor din Senatul SUA pe tema inrolarii homosexualilor declarati in armata americana.

El a afirmat ca oficiali olandezi i-au spus ca prezenta soldatilor homosexuali a contribuit la masacrul din Bosnia.

Srebrenica se afla sub protectia fortelor olandeze de pace cand, in 1995, fortele sarbilor bosniaci au atacat orasul, ucigand aproximativ 8.000 de barbati si copii musulmani.

Gen Sheehan sustine ca fostul comandant al fortelor olandeze i-a spus ca prezenta unor homosexuali declarati in armata a fost considerata "o parte a problemei" care a contribuit la caderea orasului.

El a argumentat ca, de la sfarsitul Razboiului Rece, militarii europeni s-au schimbat, in conditiile in care "nu a mai existat nevoia unor forte active de lupta".

Acest proces de "socializare" a inclus "homosexualitatea declarata" si a generat "o concentrare pe operatiuni de mentinere a pacii, deoarece europenii nu credeau ca Germania va mai ataca vreodata sau sovieticii vor reveni", a comentat generalul american.

'Declaratiile sunt uluitoare'

"Este uluitor ca un om de statura sa poate exprima astfel de nonsensuri depline", afirma purtatorul de cuvant al Ministerului olandez al Apararii, Roger van de Wetering, ca raspuns la afirmatiile lui Sheehan.

"Masacrul de la Srebrenica si implicarea soldatilor ONU au fost anchetate in extenso de Olanda, de organizatiile internationale si de Natiunile Unite. Niciodata nu a exista vreo concluzie care sa indice ca orientarea sexuala a militarilor a jucat vreun rol", spune oficialul olandez.

Ambasadorul olandez in SUA, Renee Jones-Bos, a adaugat, intr-o declaratie postata pe site-ul ambasadei, ca respinge total afirmatiile generalului in retragere.

Declaratiile au starnit reactii si in Senatul SUA, unde senatorul Carl Levin, presedintele Armed Services Committee, i-a spus generalului Gen Sheehan ca vorbeste "complet pe langa subiect".

Mai multe state, inclusiv Marea Britanie, Olanda, Australia si Israelul - permit inrolarea homosexualilor in armata.