Apelurile comunitatii internationale de stopare a constructiei de locuinte in Ierusalimul de Est sunt "complet nerezonabile", a declarat miercuri ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, citat de AFP.

"Cred ca aceste apeluri sunt, in multe randuri, o ocazie pentru comunitatea internationala de a ataca Israelul, de a pune presiune asupra Israelului cerand lucruri care nu sunt rezonabile", a afirmat el.

"Sa ne gandim, spre exemplu, ca am interzice arabilor din estul orasului sa cumpere apartamente in vestul Ierusalimului. Am intrebat liderii occidentali cu care am discutat in ultimele zile si toti mi-au zis ca, daca am interzice cumpararea de locuinte in vestul Ierusalimului, Israelul ar deveni un stat apartheid", a continuat Lieberman.

Anuntul privind constructia a 1.600 de locuinte pentru colonii evrei in estul Ierusalimului, unde arabii sunt majoritari, a generat o criza diplomatica majora in relatia cu administratia americana, in conditiile in care acest anunt a fost facut in momentul in care vicepresedintele Joe Biden se afla in regiune, in incercarea de a impulsiona negocierile pentru pace.

Lieberman recunoaste ca momentul ales pentru a anunta acest lucru a fost gresit ales.

Palestinienii considera ca sprijinul acordat de Ierusalim pentru colonistii din Cisiordania reprezinta un impediment major in negocierile pentru pace.

Israelul a anuntat o inghetare partiala a activitatilor de colonizare in Cisiordania, dar a exclus adoptarea unei decizii similare pentru Ierusalimul de Est.

Autoritatile israeliene, care au ocupat Ierusalimul de Est in 1967, in timpul Razboiului de sase zile, si l-au anexat ulterior, intr-o actiune nerecunoscuta de comunitatea internationala, considera intreg orasul drept "capitala eterna si indivizibila" a tarii, in timp ce palestinienii vor ca estul Ierusalimului sa devina capitala viitorului lor stat.