Producatorul american de tigari Philip Morris International a anuntat marti ca va ataca in justitie Norvegia, pentru a obtine anularea unei legi care interzice expunerea tigarilor pe rafturile din magazine. "Daca analizam statisticile oficiale ale tarii care a aplicat o astfel de interdictie, se constata ca ea nu a fost urmata de o diminuare a numarului de fumatori", a declarat purtatoarea de cuvant a companiei, Anne Edwards, citata de France 24.

"Pe de alta parte, daca nu ne putem arata produsele, nu putem concura liber", a precizat aceasta. Pentru a limita cumpararea de tigari, Norvegia a interzis de la 1 ianuarie prezentarea pachetelor pe rafturile din magazine, o practica adoptata si in alte state, ca Irlanda si Islanda. Pachetele de tigari sunt depozitate pe rafturi inchise, astfel incat logourile producatorilor sa nu fie accesibile publicului.

Autoritatile norvegiene au primit vestea procedurii judiciare fara probleme. "Asta arata ca suntem pe calea cea buna. Daca Philip Morris chiar credea ca aceasta interdictie nu reduce consumul de tigari, nu lua legea in considerare", a declarat Bjoern-Inge Larsen, presedintele Directiei norvegiene pe probleme de sanatate. "Cred ca, dimpotriva, aceasta actiune in justitie este un semn ca interdictia va contribui la reducerea consumului de tutun, pe termen lung", a continuat el.

In iunie 2004, Norvegia a devenit a doua tara din lume, dupa Irlanda, care a interzis total fumatul in locuri publice, deci si in baruri, restaurante si discoteci.