Coalitia internationala a preluat controlul asupra cvasitotalitatii zonei Marjah, dupa ce talibanii au fugit din fata vastei ofensive a fortelor internationale asupra acestui bastion al insurgentilor din sudul tarii, relateaza AFP. Expertii avertizeaza insa ca talibanii au evitat tot timpul o rezistenta frontala in cadrul precedentelor ofensive militare.

Pentru moment, bilantul indica cel putin doi morti in randul fortelor NATO, ucisi in cadrul operatiunii Mushtarak (Impreuna) - un american si un britanic - 27 de talibani si 12 civili, ucisi duminica de doua rachete lansate de coalitie.

"Fortele internationale au preluat controlul asupra zonelor Marjah si Nad Ali"", a declarat generalul Aminullah Patiani, comandantul sef al fortelor afgane din Sud.

"Talibanii au parasit zona, dar se mentine riscul atentatelor cu dispozitive artizanale", a precizat generalul.

"Ne gandim sa anuntam sfarsitul acestei operatiuni astazi", a adaugat un inalt responsabil al ministerului afgan al Apararii.

Un ofiter al Marinei americane, care conduce operatiunea Mushtarak, a precizat insa ca oamenii sai intampina inca o rezistenta dura in anumite zone ale districtului Nad Ali.

Ofensiva, descrisa de liderii militari ai NATO drept cea mai importanta, din punct de vedere al efectivelor angajate - 15.000 de soldati afgani si ai fortelor internationale, in opt ani de razboi impotriva talibanilor, a fost lansata in noaptea de vineri spre sambata.

Obiectivul este preluarea controlului asupra acestei zone din centrul Helmandului, un fief al insurgentilor islamisti si principala zona de cultura a macului, materia prima pentru opium si heroina - una dintre sursele majore de finantare pentru talibani.

Faza a doua a operatiunii isi propune reinstaurarea autoritatii Kabulului asupra acestei zone.

Expertii explica insa ca talibanii nu au opus niciodata o rezistenta frontala in cadrul precedentelor ofensive internationale, preferand o tactica de hartuire, inainte de a se replia in munti sau de a se face pierduti in randul populatiei.

Insurectia talibanilor a castigat considerabil in intensitate in ultimii doi ani, intinzandu-se in cvasitotalitatea tarii, iar talibanii au reusit sa-si multiplice atacurile pana in inima capitalei.

De la inceputului acestui an, 74 de soldati straini au fost ucisi. Anul 2009 a fost de departe cel mai sangeros de la declansarea conflictului, cu 520 de morti.