Romania ar trebui sa ofere lamuriri Chisinaului in privinta scutului anti-racheta. O spune la RFI unul dintre cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana, presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean.

Anterior, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu si-a exprimat si el ingrijorarea in acest sens.

"Este o parere a domnului Lupu, care in viziunea mea, nu este chiar atat de radicala. N-as vrea sa revenim la vremurile de trista amintire din anul precedent cand conducerea de la Chisinau intr-adevar avea o atitudine destul de agresiva catre Romania si nu numai si catre toate tarile Uniunii Europene", spune Serafim Urechean.

El crede ca problema scutului ar putea lovi indirect in situatia din Transnistria : "Bineinteles ca amplasarea acestui scut anti-racheta este o decizie a Romaniei. Ce-i drept este si o intrebare destul de dificila aici, pentru ca in acel moment Rusia va intreprinde masuri adecvate aici in zona de est a Republicii Moldova, la Tiraspol, ceea ce bineinteles ar tensiona cat de cat situatia in Republica Moldova".

Republica Moldova respecta decizia Romaniei in privinta gazduirii unor elemente ale scutului anti-racheta, dar subiectul trebuie lamurit mai mult, spune Serafim Urechean.

"Eu cred ca trebuie lamurita mai mult aceasta situatie in mass-media din Romania si bineinteles cea din Moldova. Tine de drepturile Romaniei si noi nu dorim sa avem un amestec in treburile interne ale Romaniei", precizeaza el.

"Eu vreau sa va spun ca o parte a populatiei Republicii Moldova intr-adevar este putin ingrijorata din cauza lipsei de informatie. Ar fi bine ca la acest capitol sa existe cat mai multa informatie atat in Republica Moldova, cat si pe canalele media din Romania", continua Urechean.

"Ingrijorarea ar veni de la un raspuns adecvat al Rusiei. Orice miscare a noastra sau a Romaniei spre ameliorarea relatiei cu Republica Moldova toarna apa la moara autoritatilor din Transnistria, care transforma totul in interesele lor. Nu e vorba de o consultare, ci de o lamurire mai pe larg a consecintelor sau situatiei, pentru ca oamenii sa inteleaga corect", explica liderul Aliantei Moldova Noastra.